Hírek
Albumok
Könyvek
Videók
Írások
Képek
Zenekarok
Koncertek
Vásárlás
Gitároktatás
Stúdió
Elérhetőségek
Facebook
Linkek2020-08-05
Képregények V
(2013-12-18)


Ma a Marvel képregényeké lesz a főszerep.

Pókember – Jean DeWolff halála (Kingpin Kiadó / The Spectacular SpiderMan 107-110)
Egy maszkos férfi, aki Bűnölőnek nevezi magát, az igazság nevében halomra gyilkolja az embereket, és az áldozatok között van az egyetlen olyan rendőr, aki mindig is Pókember oldalán állt, így ez már személyes ügy. Pókember, Carter nyomozó segítségével próbál ráakadni a gyilkosra, miközben a megoldáshoz közeledve egyre dühösebbé válik. Közben fenegyerek is a Bűnölő nyomába ered...
A JDW halála Egy igen zseniális képregény, pedig először azt gondoltam, „mi értelme kiadni ezeket a régi sztorikat, mikor haladhatnánk is az új történetekkel?”, de ez a kötet meggyőzőtt, hogy igen is van létjogosultságuk a kimaradt történeteknek is. Nagyon profi és izgalmas krimi. Egyetlen gondom volt vele, hogy sejtettem ki lesz a Bűnölő, pedig igen jól igyekeztek félrevezetni az embereket. De ennél nagyobb problémám ne is legyen semmivel :).
A retro Pókember rajongóknak kötelező vétel ez a kötet, a fiatalabb generációnak pedig érdekes élmény lehet.
Értékelés: 89 %Az Új Bosszú Angyalai 1 - Kitörés (Kingpin Kiadó / New Avengers 1-6)
Elektró betör a Raft börtönkomplexumba, hogy kiszabadítson egy bizonyos foglyot. Elterelésképpen az összes rabot elengedi. A helyszínen tartózkodik Matt Murdock, Luke Cage és Jessica Drew (Póknő), akik megpróbálják felvenni a harcot a szuperbűnözőkkel. Majd a segítségükre siet Pókember, Amerika Kapitány, Vasember és Őrszem, aki a fogolyként volt jelen a börtönben. A gyors reakciójuknak köszönhetően a rabok több mint felét sikerült elfogniuk. Amerika Kapitány az eseményeket az eredeti Bosszúangyalok megalakulásához hasonlítja, és felveti Tony Starknak, hogy alapítsák meg az Új Bosszúangyalokat, amibe Fenegyereken kívül mindenki beleegyezik. Így az új csapat nekiáll begyűjteni az elszabadult bűnözőket, miközben aggasztó események egy lehetséges S.H.I.E.L.D.-beli összeesküvésre utalnak...
Jó kezdés egy új sorozatnak. Bár vannak benne erőltetett részek, mint pl. arról beszélnek, hogy milyen biztonságos a börtön, majd egyetlen szuper-bűnözö (Elektro) egy kis áramszünettel simán kiszabadítja az összes rabot. Ezt kicsit jobban is kidolgozhatták volna. A többi rész azonban a helyén volt, és ügyesen elkezdték felépíteni az elkövetkező történetek alapjait. Néhány igen izgalmas rész is volt a kötetben, mint pl. amikor Pókembert elkapják az elszabadult gonosztevők és letépik a maszkját, vagy Rozsomák megjelenése. A megrajzolás meg egyszerűen csodálatos, de ez már elvárható :).
Mindent összevetve jó kötet, ami megalapozza az új Bosszúangyalok sorozatát.
Értékelés: 85 %Rozsomák 1-6 – Az állam ellensége (Panini Kiadó)
Roszomák Japánba utazik, hogy segítsen néhai menyasszonya, Mariko unokatestvérének, akinek elrabolták a fiát. Ám az érkezésére már számítottak, és elküldtek egy Gorgo nevű mutánst, hogy végezzen Rozsomákkal... Később kiderül, hogy a Hydra, a Kéz és a Fehér Fény Hajnala nevű terroristaszervezetek összefogtak, hogy együttes erővel leigázzák a világot. Ráadásul Rozsomáknak kimossák az agyát, így ő is a terroristák oldalán harcol…
A 2005-2006-ban futó 12 részes Rozsomák sorozat első fele igen élvezetes olvasmány lett. A történet izgalmas és több ismertebb karakter is feltűnik, kisebb-nagyobb szerepekben, mint például Elekra, Fenegyerek, a Fantasztikus Négyes, Amerika Kapitány és Sólyom. És bár remek ötlet volt kiadni ezt a sztorit, mert igen durva elemeket tartalmaz, de valahogy nem tudom mennyire volt jó ötlet ezzel kezdeni, mert a történet nagy részében Rozsomák nem önmaga. De mivel a legtöbben már ezelőtt is ismertük a karaktert, ezért ezt nem veszem nagy hibának. Egy dolog zavart a sztoriban, mégpedig az, hogy a terroristák először megölték a karaktereket, majd feltámasztották őket és így mosták ki az agyukat. Nem tudom erre miért volt szükség, mert bár egy képregény világa nem a realitásról híres, de azért az ilyen ok nélküli elrugaszkodások szerintem igen zavarók.
Ám az egyetlen igazi negatívumként a megrajzolást tudnám felhozni. Alapból a rajzstílus se tetszett túlzottan, de a karakterek sajnos nagyon sok képen olyan élettelen hatást keltenek. Mintha csak bábuk lennének, és az ábrázolt mozgás igen irreálisnak tűnik.
Aki szereti az izgalmas és sokszor brutális történeteket, és persze Rozsomák karakterét, annak kötelező olvasmány.
Értékelés: 86 %Rozsomák 7-12 – A S.H.I.E.L.D. ügynöke (Panini Kiadó)
Miután Rozsomákot sikerült elfognia a S.H.I.E.L.D.-nek, megpróbálták kiszedni az agyából a Hydra programját. Ám eközben Elektra vette át a helyét a terroristák akcióiban, és tömegével gyűjti be a szuperhősöket és szupergonoszokat…
A történet hasonló színvonalon folytatódik tovább, és még maradt is néhány meglepetés. Sőt, már azon is gondolkodtam, hogy ebből a sztoriból egy újabb giga-crossovert is össze lehetett volna hozni, mert elég nagyszabású a történet, de végül olyan jól megoldották a dolgokat csak Rozsomákkal, hogy erre egyáltalán nem volt szükség. Bár ennek ellenére túlzás, hogy százával, sőt ezrével írtja az ellenséget. Még ha azok, csak ratyi zombi-ninják is.
A sorozat haladásával úgy éreztem, mintha a megrajzolás is fejlődött volna. Itt már nem volt túl feltűnő a korábban említett bábueffektus, mint az első néhány részben.
A magyar kiadás alapvetően elég igényes, de több elírást találtam ebben a 12 részben, mint például a Csodálatos Pókember v2-nek abban a 60 részében,a mit eddig olvastam, így ez ha nem is annyira durva, de azért muszáj volt megemlítenem.
Végül nagyjából ugyan azt tudom elmondani erről is, amit az első hat részről. Remek sorozat volt, ami sajnos idő előtt véget ért. De szerencsére a történet szépen le lett zárva, így legalább nincs akkora hiányérzet a befejezés után.
Értékelés: 88 %Peter Parker Pókember 7-12 (Képes Kiadó)
Pókember, és Fáklya, a rejtélyes Békaember segítségével szembeszáll az Ámokfutóval. Majd Pókember megmenti May nénit és a panzióját egy csapat bűnözőtől. Később embereket ment ki egy arannyá változott épület romjai alól. Maffiózók ráküldik Kardfogút, hogy végezzen vele, de a Fekete Macska a segítségére siet, miközben a Vészmanóval is meg kell küzdenie. Végül kiengedik a megnyomorodott Bűnölőt a börtönből…
Sajnos a sorozat első évadáról lemaradtam (és valószínűleg már meg se lesz, amennyit elkérnek értük bizonyos oldalakon), így a második évaddal kezdtem, ami a "80-as évek" alcímet kapta.
A történetek változók. Van, amelyikben inkább a humoron van a hangsúly, míg olyan is akad, ami kifejezetten komoly témákat boncolgat, vagy erőteljes drámai hangvételű lett. De végeredményben igen hangulatosak a sztorik.
Csak két gondom van a történetekkel. Az egyik, hogy a legtöbb csak kiegészítés a Csodálatos Pókember 1. sorozatában kiadott sztorikhoz (így a CsPv1 rajongóknak kötelező vétel :) ), amiknek nagy része nekem kimaradt (utólag próbálom már jó ideje beszerezni őket, de túl sok van :) - 127 rész), így csak a levegőben lógnak. Persze ennek ellenére is szórakoztatók, de remélem jövőre a kozmikus sztorik már jóval egységesebbek lesznek.
A másik, ami nem tetszett az egy történetbeli dolog, vagyis a 9. szám (2013/3-as), Aranyláz sztorijában Pókember álszentségét nekem már nem vette be a gyomrom. Oké, hogy jó erkölcsi példát kell állítani az olvasók elé, de amikor ott van több tonna megsemmisítendő arany, erre több oldalon keresztül azon gondolkodik, hogy a szemétből egy kis aranynoteszt eltegyen-e, ez már túlzás. Azok után meg főleg, amikor a jóságos és kedves állam gyakorlatilag elrabolta a tulajdonostól a házát. De azért végül elrakta a noteszt, amikor kiderült, hogy a Vezér egy jó nagy adag aranyat elvihetett, így megnyugodtam, de aztán jött a következő rész, amiben erkölcsről szóló könyveket olvasott, hogy eladhatja-e azt a kis noteszt, az valami szörnyű volt. Ez szerintem már nem erkölcsös dolog, hanem (számomra legalábbis) egy hihetetlenül ellenszenves szenteskedés. Persze lehet, ezzel csak én vagyok így :).
Ennek ellenére az a sztori (hogy gazdasági válságot idézne elő egy akkora mennyiségű arany feltűnése) nem volt rossz, sőt időnként meglepődök, milyen komoly témákat feszegetnek ezek a képregények és milyen érdekes gondolatokkal vannak tele. Ráadásként szép kerek egész lett ahogy lezárta az utolsó rész a "Jean DeWolff halála" kötet történetét.
Összességében igen jó kis válogatás lett az idei nosztalgia Pókember. Ennek ellenére én ezen túl is elsősorban az aktuális sztori-vonalat (Hihetetlen Pókember sorozat) követem. Bár a már említett Kozmikus Pókember sztorira nagyon kíváncsi leszek jövőre :).
Értékelés: 79 %KevinKain
-
Képregények, adaptációik és egyebek - cikksorozat


Dragonball - Evolution (filmkritika - 2009.11.03)
Web of Shadows VS Wolverine VS Arkham Asylum VS Shattered Dimensions (játékösszehasonlítás - 2011.02.12 - TPS / Akció)
Elfen Lied (sorozatkritika - 2011.06.26)
Batman - Arkham City (játékkritika - 2012.01.13)
Scott Pilgrim VS the World (filmritika - 2012.04.24)
The Amazing SpiderMan (játékkritika - 2012.09.06 - TPS / Akció)
Vasember (filmkritika - 2013.01.28)
Hihetetlen Hulk (filmkritika - 2013.01.28)
Vasember 2 (filmkritika - 2013.01.28)
Thor (filmkritika - 2013.01.28)
Amerika Kapitány – Az első bosszúálló (filmkritika - 2013.01.28)
Bosszúállók (filmkritika - 2013.01.28)
Folytatások, előzmények, reboot-ok, remake-k, spin-off-ok és crossoverek (cikk - 2013.04.10)
Magyarul megjelent képregények (cikk - 2013.06.18)
Marvel Comics és az árukapcsolás (cikk - 2013.07.18)
Sword Art Online (sorozatkritika - 2013.08.27)
Elmélkedés a Marvel mozis univerzum jövőjéről (cikk - 2013.09.15)
Batman - Hush 1-2-3 (képregénykritika)
Batman - Préda (képregénykritika)
Batman - Terror (képregénykritika)
Batman - Hush visszatér 1-2 (képregénykritika)
Batman - Hush szíve (képregénykritika)
Miért útálom a reboot-okat? (cikk - 2013.09.29)
Hihetetlen Pókember 1-27 (képregénykritika - 2013.10.05)
Új Marvel Extra (képregénykritika - 2013.10.05)
Pókember – Holtak között / Venom / Végső harc (képregénykritika - 2013.10.05)
Rozsomák – Adósság és Becsület (képregénykritika - 2013.10.05)
Rozsomák – Snikt (képregénykritika - 2013.10.05)
Fabulák 1 – Legendák száműzetésben (képregénykritika)
Hellboy 1-2-3 (képregénykritika)
Új X-men – E, mint eltörölni (képregénykritika)
Zöld Lámpás – A kezdet titka (képregénykritika)
Megtorló – Balfékek szövetsége (képregénykritika)
Gotham City Ragadozók (képregénykritika)
A Bosszú Angyalai – Káosz (képregénykritika)
Az Új Bosszú Angyalai – Új Titkos Háború (képregénykritika)
Superman és Batman – Supergirl – Egy lány a Kripton bolygóról (képregénykritika)
Superman és Batman – Abszolút hatalom (képregénykritika)
Batman - Arkham Origins (játékkritika - 2012.12.18)
Pókember – Jean DeWolff halála (képregénykritika)
Az Új Bosszú Angyalai - Kitörés (képregénykritika)
Rozsomák 1-6 – Az állam ellensége (képregénykritika)
Rozsomák 7-12 – A S.H.I.E.L.D. ügynöke (képregénykritika)
Peter Parker Pókember 7-12 (képregénykritika)
DragonBall filmek időrendje (cikk - 2014.05.23)
Marvel VS DC Comics #1 (cikk - 2014.05.25)
A Fekete Holló #1-4
Busók #1-7
Szekerce és Szemerce hihetetlen kalandjai #1-3
Gor láncai #1-4
Vadregény #1-2
Theo #1-3
DragonBall sorozatok (animekritika - 2014.08.20)
- DragonBall
- DragonBall Z
- DragonBall GT
- DragonBall Kai
- DragonBall Z Abridged
The Amazing SpiderMan 2 (játékkritika - 2014-09-25)
Super (filmkritika - 2015.06.20)
Death Note (2015-09-15)
Elmélkedés a képregényfilmek jövőjéről (cikk - 2016-04-06)


Hozzászólások

Azonosítsd magad a Facebook segítségével és máris hozzászólhatsz!
Az azonosításhoz klikkelj a képre:

Ha nem történik semmi, ellenőrizd, hogy be vagy-e jelentkezve Facebook-ra.