Hírek
Albumok
Könyvek
Videók
Írások
Képek
Zenekarok
Koncertek
Vásárlás
Gitároktatás
Stúdió
Elérhetőségek
Facebook
Linkek2020-08-08
Képregények IV
(2013-10-14)


A cikksorozat negyedik része DC és Marvel köteteket is tartalmaz az elmúlt évtized terméséből. Érdemes elolvasni a korábbi képregénykritikáimat, amikhez linkeket az oldal alján találhattok.

Gotham City Ragadozók (Kingpin Kiadó)
Miután Fekete Kanári csapdába esik, Orákulum a Vadásznő segítségét kéri, hogy szabadítsa ki a társát…
A Kingpin kiadó igen jól beleválasztott abba, hogy melyik DC képregénnyel próbálkozzanak. A „Birds of Prey” (szó szerinti fordításban Ragadozómadarak) telitalálat volt. A három fős szuperhős csapat története igen durva és izgalmas, a női karakterek megrajzolása meg nagyon szexi. Ráadásul néhány képkocka erejéig feltűnik Batman, Éjszárny és Cassandra Cain (Fekete Denevér, Batgirl).
A negatív karakter is telitalálat volt, az összetett és jól megvalósított személyisége miatt. Eredetileg Batmanhez hasonlóan bűnüldöző akart lenni, de végül nem volt rá alkalmas a szadista módszerei miatt.
Sajnos a DC új üzletpolitikája és a Ragadozók nem túl nagy sikere miatt nem valószínű, hogy a közeljövőben (vagy egyáltalán) folytatódik a történet, de csak reménykedni tudok, hogy azért idővel újra megjelenhetnek Magyarországon DC képregények, és ha ez az idő eljön, akkor a Ragadozók is tovább folytatódhat.
Értékelés: 87 %A Bosszú Angyalai – Káosz (Kingpin Kiadó)
A Bosszú Angyalait támadás éri, amiben a Hangya életét veszti. Ám ez még csak a kezdet. Megindul a találgatás, hogy vajon ki áll a háttérben...
Szerintem nagyon rossz húzás volt az utolsó sztorival kezdeni a Bosszúangyalok történetét. Persze a cél az volt, hogy előzményül szolgáljon az Új Bosszú Angyalok kötetekhez, de így ez a sztori valahogy csak a levegőben lóg. A legtöbb mellékszereplő ismeretlen a magyar olvasóknak és bizonyos karakterek halála sem üt akkorát, mint kellene (például én eddig nem is hallottam erről az új Hangya karakterről, aki az elején meghalt). Ráadásul így a történet is kusza és erőltetettnek hat. Ezért nehéz megítélni ezt a kötetet, mert az eredeti kontextusban biztos kiemelkedő volt, de így kiragadva csak egy közepes színvonalú történet. Szerintem jó lett volna, ha néhány korábbi Avengers sztorit is kiadnak, mielőtt ide jutunk (persze tudom voltak néha a Marvel Extrában, de az már rég volt). Viszont a történet végén egy régi eredet-sztoriból kapunk néhány oldalt, ami viszont hihetetlenül ütős lett a Káosz történet után olvasva. Nem tudom, hogy eredetileg is hozzá tartozott ez a pár oldal a kiadáshoz, vagy csak a magyar kiadó ötlete, de nagyon feldobja az egészet. Így összességében egy igen érdekes és élvezetes történetet kaptunk.
Értékelés: 85 %Az Új Bosszú Angyalai – Új Titkos Háború (Kingpin Kiadó)
A történet két szálon fut. A jelenben egy terrorista korházba juttatja Luke Cage-t. Ez az esemény felidézi Nick Fury-ban az 1 évvel azelőtti titkos akció emlékeit, amikor egy csapatot verbuvált hősökből, hogy megdöntsék Latvéria kormányát...
Ez a kötet számomra igen nagy csalódás volt (bár lehet a magas elvárások is közre játszottak). Persze a megfestett képek egyenesen gyönyörűek, viszont ennek hátránya, hogy még a szokásosnál is több a képismétlés, ami igen zavaró tud lenni.
A történet egyszerű, de mégis kaotikus, ám nem a több idősíkon futó történet miatt (ami mellesleg a legjobb húzása a kötetnek), hanem egyszerűen csak nincsenek kidolgozva az események. A legfontosabb momentumok igen rövidek és összecsapottak. A harcok meg általában csak átláthatatlan tömegverekedésekből állnak, miközben egyéni bunyók csak alig néhány képkockán történnek.
A történet hiányosságai és hibái is igen zavaróak. Például mi történt a Fekete Özveggyel? Az egyetlen igazi kérdés, ami végig ott motoszkált az agyamban az olvasás közben, mivel az elején a terrorista nagyon hasonlít rá, de nem derül ki, hogy ő az, vagy ha nem akkor mi lett vele. De említhetném a Rozsomák adatlapját, amin az állt, hogy „immunis az alkoholra”, ennek ellenére könnyedén berúg a repülőn. Persze valószínű, hogy be tud rúgni, max gyorsan józanodik, de azt rendesen kellett volna megfogalmazni, vagy nem is említeni. Egy ilyen kötetben az ember azt hinné, hogy a több éves elkészülési idő miatt a történetet nagyon kidolgozzák, így az ilyen hibák sokkal durvábbak, mint pl egy átlagos epizódban mondjuk az „Amazing SpiderMan” 700 része közül valamelyikben. Ráadásul ebben a kötetben olvastam eddig a legerőltetettebb képregényes baromságokat, mint pl amikor rájuk robban egy egész kastély és rajtuk kívül mindenki meghal, azt azzal magyarázták, hogy „a Kree hadseregtől vett strapabíró ruha miatt maradtak életben”. Mi? Vagy az emléktörlés hogy jött létre egyáltalán?
Ez volt az eddig legnagyobb képregényes csalódásom, így reménykedem, hogy a folytatások már jobban sikerülnek.
Értékelés: 76 %Superman és Batman – Supergirl – Egy lány a Kripton bolygóról (Képes Kiadó)
Miután egy meteoreső kriptonitot szórt szét a bolyógn, Superman bujkálni kényszerült, míg elmúlt a veszély. Eközben Batman rátalál egy űrhajóra, amiben Superman unokatestvére menekült a Kriptonról. A lányt Csodanő magához veszi, miközben Batman természetesen egy összeesküvést lát a lány feltűnésében és úgy véli, hogy a lány nem az, akinek mondja magát...
Hatalmas elvárásokkal vettem kezembe ezt a kötetet, de szerencsére egyáltalán nem csalódtam. Sőt. A sztorinak bizonyos változatait már ismertem korábban, de még így is tartogatott meglepetéseket, amik közül bizonyos fordulatok erőltetettnek tűnhetnek, de összességében minden a helyén van.
Külön kiemelném mennyire tetszett, hogy a történet folyása mellett folyamatosan lehetett látni Superman és Batman gondolatait is.
A gyönyörű női karakterek megrajzolását már alapból elvártam a GCR kötet után a DC-től, de minden elvárásomat felülmúlta a végeredmény. És muszáj megemlítenem a karakterek arcán az érzelmek kifejezését (főleg SuperGirl-ét), ami persze alapelvárás egy képregénytől, de itt különösen jóra sikeredett.
Véleményem szerint ennek a sorozatnak a kiadása sokkal jobb ötlet, mint mondjuk egy Igazság ligája kötetnek, mert ugyan úgy feltűnnek más hősök is (mint pl Csodanő), de még sincs erőltetetten telezsúfolva karakterekkel. Batman és Superman sztoriként is tökéletesen megállja a helyét, mégha a sztori Supermanhoz közelebb is áll.
Értékelés: 93 %Superman és Batman – Abszolút hatalom (Képes Kiadó)
A 30. századbéli szuperlégió visszautazik a 20. századba és még az erejük megszerzése előtt kivégzik a szuperhősöket Batman és Superman kivételével, akiket ők nevelnek fel, így a világ tejhatalmú uraivá teszik őket. Ám az univerzumnak vissza kell állnia az eredeti kerékvágásba...
Az ilyen történeteket nem könnyű jól megvalósítani, de az íróknak mégis sikerült egy izgalmas és egyenesen epikus sztorit alkotni, ami több alternatív dimenzión és idősíkon is áthalad. Persze néhány kérdés felvetül bizonyos paradoxonokról, de végeredményben fantasztikus alkotást kaptunk, amiben feltűnnek az Igazság Ligája tagjai, Jonah Hex és rengeteg többé-kevésbé ismert hős.
Ám szerintem a kötet legerősebb momentuma az volt, amikor Batman elgyengült és olyat tett, amit nem lett volna szabad. Nem lövöm le a poént, hogy pontosan mit tett, de az a momentum sokkal emberibbé tette a karaktert, mint bármi más helyzet, amiben eddig láttam őt. Zseniális.
Az egyetlen gondom a kötettel, hogy véget ért, és már jó pár éve nem folytatódott, és fene tudja fog-e egyáltalán folytatódni a Superman és Batman kötetek kiadása Magyarországon.
Értékelés: 94 %KevinKain
-
Képregények, adaptációik és egyebek - cikksorozat


Dragonball - Evolution (filmkritika - 2009.11.03)
Web of Shadows VS Wolverine VS Arkham Asylum VS Shattered Dimensions (játékösszehasonlítás - 2011.02.12 - TPS / Akció)
Elfen Lied (sorozatkritika - 2011.06.26)
Batman - Arkham City (játékkritika - 2012.01.13)
Scott Pilgrim VS the World (filmritika - 2012.04.24)
The Amazing SpiderMan (játékkritika - 2012.09.06 - TPS / Akció)
Vasember (filmkritika - 2013.01.28)
Hihetetlen Hulk (filmkritika - 2013.01.28)
Vasember 2 (filmkritika - 2013.01.28)
Thor (filmkritika - 2013.01.28)
Amerika Kapitány – Az első bosszúálló (filmkritika - 2013.01.28)
Bosszúállók (filmkritika - 2013.01.28)
Folytatások, előzmények, reboot-ok, remake-k, spin-off-ok és crossoverek (cikk - 2013.04.10)
Magyarul megjelent képregények (cikk - 2013.06.18)
Marvel Comics és az árukapcsolás (cikk - 2013.07.18)
Sword Art Online (sorozatkritika - 2013.08.27)
Elmélkedés a Marvel mozis univerzum jövőjéről (cikk - 2013.09.15)
Batman - Hush 1-2-3 (képregénykritika)
Batman - Préda (képregénykritika)
Batman - Terror (képregénykritika)
Batman - Hush visszatér 1-2 (képregénykritika)
Batman - Hush szíve (képregénykritika)
Miért útálom a reboot-okat? (cikk - 2013.09.29)
Hihetetlen Pókember 1-27 (képregénykritika - 2013.10.05)
Új Marvel Extra (képregénykritika - 2013.10.05)
Pókember – Holtak között / Venom / Végső harc (képregénykritika - 2013.10.05)
Rozsomák – Adósság és Becsület (képregénykritika - 2013.10.05)
Rozsomák – Snikt (képregénykritika - 2013.10.05)
Fabulák 1 – Legendák száműzetésben (képregénykritika)
Hellboy 1-2-3 (képregénykritika)
Új X-men – E, mint eltörölni (képregénykritika)
Zöld Lámpás – A kezdet titka (képregénykritika)
Megtorló – Balfékek szövetsége (képregénykritika)
Gotham City Ragadozók (képregénykritika)
A Bosszú Angyalai – Káosz (képregénykritika)
Az Új Bosszú Angyalai – Új Titkos Háború (képregénykritika)
Superman és Batman – Supergirl – Egy lány a Kripton bolygóról (képregénykritika)
Superman és Batman – Abszolút hatalom (képregénykritika)
Batman - Arkham Origins (játékkritika - 2012.12.18)
Pókember – Jean DeWolff halála (képregénykritika)
Az Új Bosszú Angyalai - Kitörés (képregénykritika)
Rozsomák 1-6 – Az állam ellensége (képregénykritika)
Rozsomák 7-12 – A S.H.I.E.L.D. ügynöke (képregénykritika)
Peter Parker Pókember 7-12 (képregénykritika)
DragonBall filmek időrendje (cikk - 2014.05.23)
Marvel VS DC Comics #1 (cikk - 2014.05.25)
A Fekete Holló #1-4
Busók #1-7
Szekerce és Szemerce hihetetlen kalandjai #1-3
Gor láncai #1-4
Vadregény #1-2
Theo #1-3
DragonBall sorozatok (animekritika - 2014.08.20)
- DragonBall
- DragonBall Z
- DragonBall GT
- DragonBall Kai
- DragonBall Z Abridged
The Amazing SpiderMan 2 (játékkritika - 2014-09-25)
Super (filmkritika - 2015.06.20)
Death Note (2015-09-15)
Elmélkedés a képregényfilmek jövőjéről (cikk - 2016-04-06)


Hozzászólások

Azonosítsd magad a Facebook segítségével és máris hozzászólhatsz!
Az azonosításhoz klikkelj a képre:

Ha nem történik semmi, ellenőrizd, hogy be vagy-e jelentkezve Facebook-ra.