Hírek
Albumok
Könyvek
Videók
Írások
Képek
Zenekarok
Koncertek
Vásárlás
Gitároktatás
Stúdió
Elérhetőségek
Facebook
Linkek2019-09-20
Chappie
(2015-08-28)

Egy cég a rendőrség megrendelésére egy csapat robotot gyártott, amik igen hatásosan csökkentették a bűnözést. Az egyik tudós mindeközben azon fáradozik, hogy egy tanulni képes mesterséges intelligenciát hozzon létre. De a vezetőség nem engedélyezi neki a további kutatást, így saját kezébe veszi az irányítást. Ám miközben a robotokat irányító hardware kucsot elhozza a laborból, egy csapat bűnöző elrabolja és kényszerítik, hogy adja nekik a robotját, akit utána ők tanítanak...

Neill Blomkamp a kissé más stílusú „Elysium” után megpróbált visszatérni a földhöz ragadtabb történethez, mint amilyen a zseniális „9-es körzet” volt. Csak sajnos azt a színvonalat nem volt olyan könnyű elérni. Persze a film alapvetően egy igen jó kis dráma, teletűzdelve kiemelkedőnek nem mondható, de szintén jó akciójelenetekkel. Ám a forgatókönyvben akkora baromságok vannak, hogy rányomják a bélyeget az egész filmre.
Kezdjük ott, hogy alapból már minden robotban mesterséges intelligencia van, mert anélkül nem működnének, vagyis elég nagy hülyeség, amikor előáll azzal a tudós, hogy végre csinált egy mesterséges intelligenciát. Arról nem is beszélve, hogy bár nem vagyok az MI-k szakértője, de azok nem úgy működnek, hogy jók vagy nem, hanem hogy mennyire intelligens az adott rendszer. Ennek ellenére egy tesztelő program mutatja, amikor elkészült... Később meg olyan elvont dolgokkal jönnek, hogy a tudatát nem lehet lemásolni. Már miért ne lehetne? Az egy robot, programmal, ami lehet olyan értelmes, mint egy ember, de akkor is adatokat tartalmaz, mint az emberi agy. Ez a hülyeség a lélekhez hasonló elvontságokat próbált a történetbe vinni, de ettől tudományos fantasztikumból, csak egy abszurd baromság lett. Mi se bizonyítja ezt jobban, hogy végül egy agyleolvasóval másolja le önmagát. Mégis, hogy működne egy emberekre tervezett agyletapogató egy robot fején? Nevetséges. Arról nem is beszélve, hogy a főnök mekkora egy ostoba barom. A főszereplő felajánlja, hogy ingyen tesztel egy forradalmi mesterséges intelligenciát, ami milliónyi új lehetőséget és megrendelést jelenthetne a cégnek, de elutasítja, olyan indokkal, hogy a szemétre került robotot így nem tudják kifizettetni a biztosítóval. De az emberi hülyeség általános dolog a valóságban, így ez nem akkora nagy hiba. Az viszont igen, hogy miért nem tudták feltölteni az aksit, vagy hogy működött a robot, ami már tönkre ment?
Persze vannak pozitívumai is a filmnek, mint az eredeti alapsztori, a remekül bemutatott dráma, a filozófia, hogy mit jelent embernek lenni. Persze ezt már sokan korábban is bemutatták (még jobban is), de ne legyünk szőrszálhasogatóak, mivel tudjuk, hogy manapság lehetetlen teljesen eredetit alkotni.

Összefoglalva, a hibái ellenére is egyszer simán nézhető. A rendezés és a színészek, meg úgy általában a film minősége alapján egy igen jó film is lehetne, de a korábban felsorolt baromságok arra utalnak, hogy a forgatókönyvírónak fogalma sincs a számítógépek működéséről, a mesterséges intelligenciáról és a robotokról. Ez viszont igen fontos dolog lenne, ha valaki ilyen témában akar filmet csinálni. Szóval számomra hatalmas csalódás a film. Már a klasszikus „9-es körzet” miatt is, amiben szintén voltak nehezen hihető dolgok (ember hogy alakul ufóvá?), de azok inkább elgondolkodtatóak voltak (például, hogy közös az ősünk, vagy belőlünk fejlődtek ki?), mint zavaróan nagy baromságok.

Értékelés: 67 %
KevinKain

Hozzászólások

Azonosítsd magad a Facebook segítségével és máris hozzászólhatsz!
Az azonosításhoz klikkelj a képre:

Ha nem történik semmi, ellenőrizd, hogy be vagy-e jelentkezve Facebook-ra.
© KevinKain 2005-...
Ajánlott böngészők: Google Chrome 9+, Firefox 3+