Hírek
Albumok
Könyvek
Videók
Írások
Képek
Zenekarok
Koncertek
Vásárlás
Gitároktatás
Stúdió
Elérhetőségek
Facebook
Linkek2020-02-20
Battle Royale VS Hunger Games
(2012 december 22)

Magyar cím: Battle Royale VS Éhezők viadala
Kiadás éve: 2000 / 2012

Rendezte: Kinji Fukasaku / Gary Ross
Ország: Japán / USA


A minap megnéztem az Éhezők viadalát és a megvalósítás bármennyire is más lett, mégse tudtam elvonatkoztatni attól, hogy ez bizony egy durva Battle Royale koppintás. Ezért gondoltam, hogy jól összehasonlítom őket :).

A BR története, hogy a diákok annyira neveletlenné és kezelhetetlenné váltak, hogy kitalálják a Battle Royale játékot, amiben egy osztályt választanak ki, aminek a tagjait lerakják egy szigetre és arra kényszerítik őket, hogy mészárolják le egymást.
Az Éhezők viadala is egy hasonló mészárlás körül zajlik, annyi különbséggel, hogy itt nem osztálytársak harcolnak egymás ellen, hanem 12 szegény körzetből választanak ki 2-2 tinit 12 és 18 év között, akik a halálig küzdenek egy TV műsor keretein belül. Erre azért van szükség, mert a körzetek korábban fellázadtak a főváros ellen, ezért a lázadás után azt találták ki büntetésnek, hogy minden évben megrendezik ezt az Éhezők viadala nevű játékot.

A történet bármennyire is hasonló, a megvalósítás bizony teljesen különböző lett. Míg a BR az emberi természet kegyetlenségét mutatja be, addig a HG inkább a „játék” körüli felhajtást tette a középpontba. Ebből következőleg mondanivalóban és a film felépítésében is más lett a két alkotás.
A BR brutálisan naturális módon mutatja be, hogy bizonyos helyzetekben a legjobb barátok is egymás ellen fordulnak és inkább a pszichológiai részét vették középpontba a „játék”-nak. Szinte az egész film a szigeten játszódik, és a „játék”-ra összpontosít.
Ezzel szemben a HG inkább egy olyan társadalomkritika, ami a médiát mutatja be. Kigúnyolja a celebeket, akik úgy tesznek, mintha az életük függene a hírnévtől (a filmben tényleg az életükkel játszanak), és bemutatja, hogy a médiákban mennyire megrendezett és megjátszott minden. Maga a játék csak egy csekély része a filmnek. Nagyon tetszett, hogy nem lehetett tudni, hogy a főszereplők valóban egymásba szerettek, vagy csak a show miatt játsszák el.
Állítólag rengeteg jelentős dolgot kihagytak a filmből, amiknek a könyvben nagyon fontos szerepük volt, de ehhez nem tudok mit hozzáfűzni, mert nem olvastam a HG könyvet, és egyenlőre sajnos a BR manga sem került a kezeim közé.

A Battle Royale egyedül az alap sztori irrealitása miatt nem kap max pontot, de ha valaki ezen túl tud lépni, akkor egy brutális és elgondolkodtató filmélményben lehet része. De az Éhezők viadala is kifejezetten jó film, annak ellenére, hogy a BR-nek a közelébe sem ér. Mindegyiket érdemes megnézni. Kíváncsian várom az Éhezők viadala folytatásait, és a Battle Royale remake-t, de remélem egyik sem lesz annyira szánalmasan szar, mint a Battle Royale 2 volt, amiről inkább nem is írok semmit.

Battle Royale értékelése: 98 %
Battle Royale II értékelése: 45 %
Hunger Games értékelése: 90 %


KevinKain

Hozzászólások

Azonosítsd magad a Facebook segítségével és máris hozzászólhatsz!
Az azonosításhoz klikkelj a képre:

Ha nem történik semmi, ellenőrizd, hogy be vagy-e jelentkezve Facebook-ra.© KevinKain 2005-...
Ajánlott böngészők: Google Chrome 9+, Firefox 3+