Hírek
Albumok
Könyvek
Videók
Írások
Képek
Zenekarok
Koncertek
Vásárlás
Gitároktatás
Stúdió
Elérhetőségek
Facebook
Linkek2020-02-20
Milyennek kellene lennie a börtönöknek?
(Politika sorozat)

(2013-09-15)


Az igazságszolgáltatás sose volt igazságos. Régen, ha elloptál egy szelet kenyeret levágták a kezed, ma meg megerőszakolsz, megkínzol és megölsz másokat és erre sztárolnak, majd elszállásolnak egy luxushotelben. Hol itt az igazság?

Épp ma találtam rá neten egy videóra, ami a Halden börtönt mutatja be, ami egy Norvég luxusbörtön.
Itt a rabok gyakorlatilag egy luxusszállodában vannak elszállásolva, ahol 1 fős szobák vannak, amikben LCD TV, saját zuhanyzó és mosdó is van. Van rengeteg ingyen program, mint pl. falmászás, egyéb sportok. Van profi hangstúdiójuk, modern egészségügyi részlegük. Ráadásul még meg is kérdik őket, hogyan tehetnék az ott tartózkodásukat még kellemesebbé.
Oké, hogy Norvégiában van az egyik legalacsonyabb bűnözési ráta a világon (de azért nálunk is vannak luxusbörtönnek számító létesítmények), és amúgy is egy jóval gazdagabb ország, mint a mienk, de ez akkor is nevetséges. Miért kell kinyalni a rabok seggét? A rabok bűnözők, akiket meg kell büntetni.
Persze azzal érvelnek, hogy „a barátoktól és a családtól való távollét és a szabadságtól való megfosztás elég kellemetlen”, de nem az. Miért? Mert ha valaki mondjuk felköltözik vidékről Pestre, vagy mondjuk egy másik országba egy munka miatt, akkor neki is meg kell válnia a családjától és a barátaitól. Meg amúgy is a munkahelyek is olyanok, hogy be vagy zárva egy helységbe. Persze onnan esténként hazamehetsz, de míg ott vagy dolgoznod kell. A raboknak viszont nem kell csinálniuk semmit. Egyszerűen csak a bezárás nem számít igazi büntetésnek. Sőt, szerintem sok ember inkább bevonulna egy ilyen luxusbörtönbe, minthogy a mindennapi robotot művelje folyamatosan.
Szerintem nem kellene ennyit költeni a börtönökre (most a magyar viszonylatról beszélek). Amíg nincs elég pénz az egészségügyre, az oktatásra, az idősotthonokra, meg amúgy is el van adósodva az ország, addig nehogy már a bűnözőkre legyen.
Míg más emberek 8-12 órákat melóznak naponta és alig kapnak elég pénzt arra, hogy megéljenek, és nem tudnak évente egyszer néhány napra se eljutni nyaralni egy félcsillagos szállóba se, addig aki nem csinál semmit, csak megszegi a törvényt, annak mehet az öt csillagos luxusnyaralás büntetésből.
Milyen dolog az, hogy a rendesen dolgozó embereknek kajára is alig futja, és szinte be se mernek fűteni, hogy spóroljanak, és inkább fagyoskodnak, addig az ő adójukból a bűnözőknek kellemes meleg zárkákat biztosítanak.

És hogy szerintem milyen börtönök kellenének?
Olyan börtönök, ahol mindenkit bezárnának egyesével egy max 10 nm-es sötét szobába, ahol az ajtót csak akkor nyitnák ki, ha letelik a büntetés. Vagyis nem mehet be hozzá senki és ki se léphet a szobából, míg le nem telik a büntetése. Csak kenyeret és vizet kapna egy kis nyíláson át, és maximum, aki sokáig van benn, az kapna egy kis egészségesebb dolgot, vitaminkapszulát vagy ilyesmit, hogy ne haljon meg és ne legyen komolyabb egészségügyi problémája (bár szerintem az se lenne baj). Lenne egy kis zuhanyrózsa a falon, egy WC és egy ágy. Talán könyvet és papírt, ceruzát kaphatnának, esetleg egy falba épített zenelejátszót használhatnának, de azt is csak limitált időre délutánonként. Fűtés is csak minimális lenne, ami csak annyira melegítené fel a szobát, amennyire feltétlenül muszáj ahhoz, hogy ne legyen semmi egészségügyi problémája, de közben azért fázzon csak.
Persze néhány hagyományos börtön is megmaradhatna a legkisebb bűncselekmény elkövetőknek, de még arra se lenne szükség, mert akkor mondjuk egy ilyen durvább börtönben csak néhány napot töltenének el a kisebb bűnt elkövetők.
És mivel ilyen durvák a körülmények, ezért lehetne a büntetés idejét lecsökkenteni, akár harmadára, vagy ötödére, mivel az a kevesebb idő is sokkal hasznosabb lenne. Sőt a télen a hideg miatt, vagy a nagyon durva nyári napok többnek számítanának, mint egy kellemesebb őszi vagy tavaszi nap, ezzel is csökkentve az időt és így a költségeket.

Hogy mi lenne ennek az előnye?
- Sokkal hasznosabb lenne még a csökkentett idő ellenére is, mivel rettegnének tőle a bűnözők.
- Sokkal olcsóbb lenne, mivel alapból jóval kevesebb ideig kellene elszállásolni a bűnözőket, nem kellene annyi őr se, mert nincs udvaron sétálgatás, vagy egyebek. A kenyér és víz is olcsóbb, mint a rendes étel, így akár 10-ed, vagy 20-ad annyiba kerülne egy bűnöző megbüntetése.
- A rossz körülmények elrettentenék az embereket a bűnelkövetésekről, így nőne a közbiztonság.
- Nem lenne az, hogy a bűnözők nagydarab kigyúrt állatokként kerülnek vissza a társadalomba, mert nem hogy nem lenne lehetőségük edzeni, de még erejük se a kevés és nem túl tápláló kajától, így ettől inkább legyengülnének, minthogy megerősödjenek.
- Sokkal igazságosabb lenne. A mostani rendszerben a durvább, erőszakos bűnelkövetők könnyedén terrorizálhatják a gyengébb, kisebb bűnöket elkövetőket a közös helyiségekben, vagy akkor, ha szobatársakká válnak. Emiatt a durvább bűnözők jól szórakoznak, míg a gyengébb bűnelkövetők sokkal jobban szenvednek. Ebben az új rendszerben viszont, mivel nincs semmi kontaktus, ezért mindenki ugyan azt a büntetést kapja.
- Nem alakulnának ki új kapcsolatok. A mostani rendszerben a közös helyiségekbe új embereket ismernek meg, akikkel majd lehet szervezkedni, hogyha kijutnak. Megtanulhatnak egymástól bizonyos módszereket. Ha el vannak szigetelve egymástól, akkor ez nem lenne probléma.

Érdemes megnézni a videót erről a Norvég börtönről. Még hangstúdiójuk is van. Én évek óta építgetem a saját stúdiómat, de közel sincs ilyen szintű berendezésem. Mások meg tíz meg százezreket költenek, hogy felvegyenek néhány dalt, ezeknek meg ingyen van. Poén, hogy Norvégiában, ha valaki hajléktalan, az csak kirabol egy bankot és vagy lesz csomó pénze, vagy mehet a Halden hotelbe. Vagy valaki fel akarja venni a lemezét. Nem kell fizetnie a stúdiókért. Elég elkövetni valami kisebb bűncselekményt és bekerül pár hétre, míg el nem készíti a dalokat. Majd ráadásul még menő is lesz a médiában, mert volt már börtönben, és ezért micsoda durva arc.


A poén, hogy sokan még védik ezt az abszurd baromságot. Mondván „az elítélteken bosszút állni az általuk elkövetett tettekért azáltal, hogy minden joguktól megfosztják őket, épp ellenkező hatást fejt ki a sokkal fontosabb célként kitűzött rehabilitációhoz képest”. A rehabilitációnak tény, hogy az a lényege, hogy becsületes embert neveljünk a bűnözőkből, de ezt elrettentéssel kell elérni, mivel a „bűnözőség” nem egy olyan állapot, mint egy betegség, amiről nem tehet valaki, hanem egy olyan dolog, amiről tehet, és ami miatt büntetést érdemel. El kell őket rettenteni a börtöntől, hogy eszükbe se jusson újra bűnt elkövetni, nemhogy kinyalni a seggüket, hogy mindenük meglegyen jutalmul a bűneiért. Már a kisgyerekeknél se működik az, hogy „Rosszat csináltál? Tessék itt egy nyalóka.”.
Meg olyanokat mondanak, hogy „ezzel a hozzáállással ti sem vagytok jobbak”, meg „ők is csak emberek”, de a legjobb „segíteni kell rajtuk”, meg egyéb baromságok. De az ilyeneknek csak azt kívánom, minden rossz szándék nélkül, hogy a húgukat, lányukat, anyjukat kapja el valaki, rabolja ki, kínozza, erőszakolja és ölje meg és majd utána megnézem, hogy milyen véleményük lesz a luxusbörtönökről és a bűnözők jogairól.

Ám ami miatt a leginkább ilyen börtönökre lenne szükség, az elrettentés. A bűnözőket meg kell félemlíteni. Igen is féljenek a börtöntől és ne csak egy hétvégi kiruccanásnak tekintsék az egészet. Rettegést kell okozni, ami minden bűn elkövetésének már az első gondolatánál elrettenti az embereket a bűn elkövetéstől, mások megölésétől, bántásától, kirablásától. Félelmet kell kelteni a tetteik következményeitől és ezért kellenek a durvább börtönök.Politika és a társadalmunk - cikksorozat


Mi köze van az államnak ahhoz, hogyan éljük az életünket? (cikk - 2011.06.07)
Az új közlekedési szabályokról (cikk - 2011.07.29)
Oktatási reformok - ahogy szerintem kellene (cikk - 2011.11.11)
Az újabb közlekedési szabályokról (cikk - 2012.01.17)
Artisjus (cikk - 2012.02.15)

A legújabb élősködők: Magyar Családtudományi Társaság (cikk - 2012.02.25)
Még több bőrt akarnak lehúzni rólunk, pedig már a csontjainkat kaparják (cikk - 2012.03.09-2012.04.10)
Miért kell visszamenőleg is befizetni a társadalombiztosítást? (cikk - 2012.04.18)
Játékgépek betiltása (cikk - 2012.10.10)
Hólapátolás elmulasztásáért 50.000 Ft bírság (cikk - 2013.01.17)

35%-os adó a külföldön tárolt pénzekre (cikk - 2013.01.17)
Városok neve nem szerepelhet domain címekben (cikk - 2013.01.17)
Rezsicsökkentés, avagy jönnek a választások (cikk - 2013.02.06)
Hazugságvizsgálót a politikusokra! (cikk - 2013.02.23)
A kormány megoldja a csajozást? (cikk - 2013.04.10)

Mindenkinek újra kell vizsgázni KRESZ-ből? (cikk - 2013.05.15)
Telefonos ajánlatok (cikk - 2013.06.18)
Egykulcsos vagy többkulcsos adórendszer? (cikk - 2013.06.18)
Trafikok, avagy a korrupció diadala (cikk - 2013.07.18)
A jó fej politikus (cikk - 2013.08.27)

Milyennek kellene lennie a börtönöknek? (cikk - 2013.09.15)
Ők tették tönkre az országot? avagy Próbáljunk meg emberként gondolkodni (cikk - 2013.09.15)
Praxisjog Magyarországon (cikk - 2013.11.11)
Műszaki vizsga szigorításokról (cikk - 2013.11.05)
Fantasztikus rendőrségi oktatóvideók (cikk - 2013.11.05)

Magyar foci (cikk - 2013.11.08)
Börtön egy kamu-videó miatt? (cikk - 2013.11.08)
Közlekedés Sopronban (cikk - 2013.11.11)
Ne kapjon támogatást egyik párt se kampányra (cikk - 2013.11.09)
Informatikai rendszert a polgármesteri hivatalok és politikusok nagy része helyett (cikk - 2013.11.11)

Mi az egyik legnagyobb gond a mai társadalmunkkal? (cikk - 2013.11.11)
Soproni vároháza VS zenei élet (cikk - 2013.12.30)
Ebben az országban már fotózni sem szabad (cikk - 2014.03.16)
Kell nekünk atomerőmű? (cikk - 2014.04.01)
Választási rendszer 2014-ben (cikk - 2014.04.04)

Extra szabadnap a tisztségviselőknek, de mégis milyen jogon? (cikk - 2014.06.27)
Mi a műszaki vizsga valódi célja? (cikk - 2014.07.10)
A reklámadó története (cikk - 2014.07.12)
Minek az egyetemekre kancellár? (cikk - 2014.07.19)
Google-el elfelejtetheted a személyes adataidat tartalmazó weblapokat (cikk - 2014.07.19)

Eladói végzettség és egyéb baromságok (cikk - 2014-08-23)
Megbüntetik a külföldön élő magyarokat (cikk - 2014.08-28)
Letiltott szerencsejátékos weblapok (cikk - 2014.08-28)
Nem egyszerű a munkakeresés (cikk - 2014-08-30) Az új tízezres (2014) (cikk - 2014.09.12)

Polgármesteri választások (cikk - 2014.10.04)
Kik a Warez valódi vesztesei? (cikk - 2014.10.13)
Miért ne kereshetnének ők többet? (cikk - 2014-10-25)
Mennyi is az adó? (cikk - 2014-10-25)
INTERNETADÓÓÓ???????? (cikk - 2014-10-25)

Vasárnap ne legyenek nyitva a boltok? (cikk - 2014-11-01)
Legalizáld! (cikk - 2014-11-09)
Lehet sok helyen nem lesz víz, gáz és áram 2015-ben a Fidesz miatt (cikk - 2014-11-11)
Fidesz-KDNP a kommunista diktatúra (cikk - 2014-11-11)
Túl sok az ember (cikk - 2014-11-14)

Miért kell ennyire támogatni a nagycsaládosokat? (cikk - 2014-11-14)
Segély helyett közmunka (cikk - 2014-11-20)
Szüntessük meg a gimnáziumokat (cikk - 2014-11-20)
Szólásszabadság (cikk - 2015-01-12)
Miért nem tudnak az emberek összefogni? (cikk - 2015-01-14)

Bevándorlóellenes hadjárat (cikk - 2015-06-07)
E-kártya: az összevont okirat (cikk - 2015-06-10)
A kormány a terrorizmust is a saját hasznára fordítja (cikk - 2015-06-21)
Nemzeti konzultáció (cikk - 2015-06-21)
Miért jogos ateistaként a vallások ellen szólni? (cikk - 2015-08-07)

Politika, oktatás és vallás (cikk - 2015-08-07)
Már a tanároknak is meg akarják mondani mit vehetnek fel (cikk - 2015-08-09)
Ki dönti el, hogy egy változás jó dolog-e? (cikk - 2015-08-11)
A lopás szintjei (cikk - 2015-09-08)
Jövedelemarányos büntetési tételek (cikk - 2015-09-10)

Ehetetlen ételek az óvodákban (cikk - 2015-10-16)
A probléma forrását kell megtalálni, mert csak úgy megoldható (cikk - 2015-10-17)
Bármikor érkezhet a behívó? (cikk - 2015-11-06)
Minimális intelligenciaszükséglet bevezetése (cikk - 2015-11-20)
A T-Mobile és a túl gyakori ÁSzF módosítás (cikk - 2015-11-25)

Vallásos ünnepek és az ateizmus (cikk - 2015-11-28)
Erkölcstan, avagy a vallásosak újabb önkényes agymosása (cikk - 2015-11-29)
E-cigarettát is csak trafikokban lehet kapni (cikk - 2015-12-18)
Illegális termékek megsemmisítése (cikk - 2015-12-19)
Milliók a gyerekcsinálásért (cikk - 2015-12-20)

A gyerekcsinálás felelősséggel járjon (cikk - 2015-12-20)
A vissza nem térítendő állami támogatások igazságtalansága (cikk - 2015-12-20)
Segélyek helyett (cikk - 2015-12-20)
Az országok vezetőinek legnagyobb átverése (cikk - 2015-12-20)
Jövőre azt építhetsz, amit csak akarsz (cikk - 2015-12-21)

Ákos VS Telekom VS Kormány (cikk - 2015-12-21)
Elmélkedés a feminizmusról (cikk - 2015-12-21)
Szingliadó és egyéb őrültségek (cikk - 2016-01-09)
Ennyit a magántulajdonról (cikk - 2016-01-10)
Fegyvertartás (cikk - 2016-01-10)

Újabb fantasztikus állami oktatóvideók (cikk - 2016-01-10)
Nemzeti Idegenforgalmi Ügynökség (cikk - 2016-02-10)
Klik, avagy a magyar oktatási rendszer halálos ítélete (cikk - 2016-02-10)
Uber VS Taxisok (cikk - 2016-02-15)
SZJA Csökkenés (cikk - 2016-02-27)

Többé nem lehet utólag bemutatni a parkolójegyet (cikk - 2016-03-01)
Mi számít fajgyűlöletnek? (cikk - 2016-03-20)
Elmélkedés a migránsáradatról (cikk - 2016-03-20)
Facebook cenzúra a migránsok védelmében (cikk - 2016-03-20)
Elmebeteg nyugdíjreformok (cikk - 2016-06-08)

Hogy lehetne megmenteni az egészségügyet? (cikk - 2016-06-10)
Szóval nincsenek túlterhelve a diákok? (cikk - 2018-06-30)
Milyen jogon törlik el a 22 € alatti vámmentességet? (cikk - 2019-01-31)

Hozzászólások

Azonosítsd magad a Facebook segítségével és máris hozzászólhatsz!
Az azonosításhoz klikkelj a képre:

Ha nem történik semmi, ellenőrizd, hogy be vagy-e jelentkezve Facebook-ra.© KevinKain 2005-...
Ajánlott böngészők: Google Chrome 9+, Firefox 3+