Hírek
Albumok
Könyvek
Videók
Írások
Képek
Zenekarok
Koncertek
Vásárlás
Gitároktatás
Stúdió
Elérhetőségek
Facebook
Linkek2020-08-05
Bosszúállók és előzményei (2013-01-28)


Vasember (2008 - Jon Favreau):
A film amely elkezdte a sorozatot, ami végül a tavalyi Bosszúállókba teljesedett ki.

Tony Stark egy multimilliárdos fegyvergyáros, akit egy csapat terrorista támad meg, a saját cége által gyártott fegyverekkel, majd miután elrabolják arra kényszerítik, hogy készítsen nekik egy szuperfegyvert. Ám titokban egy harci páncélt épít, amivel meg tud szökni. Miután hazatér New York-ba úgy dönt, hogy leállítja a fegyvergyártást és inkább az energiaiparban látja a cége jövőjét. Ám ezeket a változtatásokat nem mindenki nézi jó szemmel...

Remek kezdése a sorozatnak. Izgalmas, látványos és vicces. Robert Downey Jr. zseniális választás a szerepre.
Már ebben az első filmben is feltűnik a S.H.I.E.L.D., ezzel is utalva arra, hogy egy Bosszúállók film hamarosan elkészülhet.

Értékelés: 90 %


Hihetetlen Hulk (2008 - Louis Leterrier):
Hulk történetének reboot-ja, ami szerencsére már a múltban hagyta az eredet-történetét (amit egyszer az első Hulk filmben már végignézhettünk), hanem helyette inkább egy új történetre koncentráltak, így ha nem lenne egy rövid visszaemlékezés a gammasugárzásról (ami kissé átalakítja az eredetet), akkor akár még folytatásnak is nevezhetnénk.

Bruce Banner menekül a hatóságok elől és közben próbálja kordában tartani a fenevadat, míg meg nem találja az ellenszert.

A 2003-as eléggé nyögvenyelős Hulk után igazi felüdülés volt egy ilyen remek filmet látni. Persze az sem volt rossz a maga nemében, de valahogy unalmas volt az a túlerőltetett drámai stílus. Viszont ez egy vérbeli képregényfilm lett. Színészek tekintetében változó lett a film, mert míg Edward Norton egy fokkal azért jobb Banner lett, mint anno Eric Bana, addig Jennifer Connelly-t lecserélték Liv Tyler-re, aki a Gyűrűk Ura trilógia óta annyira idegesít, hogy azt el nem tudom mondani (szubjektív vélemény). De Abomination egy sokkal ütősebb ellensége lett Hulk-nak, mint anno az apja, szóval összességében nagyon ütős film lett belőle :).
Egy jelenet erejéig feltűnik Tony Stark, aki egy csapat összehozásán fáradozik, és ezért akarja Hulkot megtalálni.

Értékelés: 88 %
Értékelés (Hulk 2003): 75 %


Vasember 2 (2010 - Jon Favreau):
Vasember visszatér. Miután Tony Stark bevallotta, hogy ő Vasember, egyre sikeresebb lesz az energiapiacon, és az emberek imádják. Ám a testében lévő fémektől vérmérgezést kapott és már nincs sok ideje hátra, eközben még a hadsereg is rá akarja tenni a kezét a Vasember páncélra, és egy rejtélyes pszichopata, Ivan Vanko is feltűnik a színen, aki azt állítja, hogy Tony apja ellopta az ő apjának a találmányát és ezért bosszút akar állni rajta. De szerencsére Vasembernek ezúttal társa is akad WarMachine személyében...

Sokan nem szeretik ezt a filmet, mert semmi újdonságot nem hoz, és kicsit erőltetett lett néhol, de én ennek ellenére jól szórakoztam rajta, mert az első rész stílusát és hangulatát remekül megtartották.
Ebben a részben már komoly szerepet kap a Fekete Özvegy, ráadásul Mjolnir (Thor kalapácsa), Amerika Kapitány pajzsa és Nick Fury is feltűnik, aki a Bosszúálló projektről beszél.

Értékelés: 83 %


Thor (2011 - Kenneth Branagh):
Ashgard hercege Thor, az egyik legnagyobb harcos a világukban. Erejénél már csak az egója nagyobb, ezért az apja Odin úgy dönt, hogy száműzi őt Midgard-ra (a Földre), és megfosztja erejétől. A mostohatestvére Loki kihasználja az alkalmat, hogy megszerezze a bátyja erejét és a hatalmat a világuk fölött...

Egy újabb remek Marvel filmmel lettünk gazdagabbak. A Thor izgalmas, látványos, és még néhány fordulatot is tartogat. Egyetlen gondom volt csak vele, hogy túl hamar véget ért. Pedig nem egy rövid film (majd 2 órás). Talán amiatt lehetett ez, hogy nem volt túl eseménydús film, vagy csak egyszerűen annyira szórakoztató, hogy elrepült az a 115 perc?
Ebben a filmben tűnik fel először Sólyomszem, a Bosszúállók mesterlövésze.

Értékelés: 85 %


Amerika Kapitány – Az első bosszúálló (2011 - Joe Johnston):
Steve Rogers mindig is egy gyenge, elnyomott ember volt. Mégis csak egyetlen célja volt, hogy megóvja a hazáját. Nagy nehezen eléri, hogy katona lehessen, ahol a bátorsága és önfeláldozása miatt kiválasztják a szuper katona projektbe. Egy szérumtól emberfeletti erőre tesz szert, de a kísérlet hiába járt sikerrel, a szert már nem adhatták be másnak, mert minden kutatási anyag megsemmisül egy merénylet során. Steve kezdetben csak színes maskarába bújva bíztatja a katonákat különféle reklámfilmekben, de így nem igazán érzi hasznosnak magát, ezért úgy dönt, hogy ő is harcol a hazájáért...

A főszereplő Chris Evans, már ismerős lehet a Marvel filmek rajongóinak, mert a Fantasztikus 4-es filmekben ő volt Johnny Storm, vagyis a Fáklya.
Természetesen már a címből is lehet sejteni, hogy a filmből ömleni fog a hazafiság, ami végül még a vártnál is több lett. Ráadásul rengeteg ostoba dolog van a történetben, mint például a befejezés, ami nagyon elcseszettre sikeredett. Ennek ellenére egyszer nézhető film, de a leggyengébb a Bosszúállók előzmények között.
A filmben főbb szerepet kap Tony Stark apja, Howard Stark, és a végén feltűnik Nick Fury, valamint a Bosszúállókban is fontos sztori-elemmé váló energiaforrásért a „Tesseract”-ért folyik a harc.

Értékelés: 78 %


Bosszúállók (2012 - Joss Whedon):
Végül elérkeztünk A FILM-hez. Nick Fury vezetésével összeáll a csapat: Vasember, Hulk, Thor, Amerika Kapitány, Fekete Özvegy és Sólyomszem.

Loki szövetséget köt egy idegen sereggel a Chitauri-val, hogy leigázzák a földet. Nick Fury kénytelen összehívni Bosszúállókat, hogy együttes erővel megállítsák az inváziót...

Először is le kelll szögezni, hogy ezt a filmet nem igazán fogja élvezni az, aki nem látta az előzményfilmeket vagy nem ismeri a képregényeket. Nekik a film első fele abból áll, hogy „mi van?”, „ez meg kicsoda?”, „ez miről beszél?” „miért változik zöld szörnnyé ez az ember?”, satöbbi. De ha legalább az előzményeket láttad (és tetszett), akkor már képben vagy és egy elképesztő élményben lehet részed. Ebben a filmben minden megvan, amit egy ilyen grandiózus képregény-adaptációban elvárhatunk: Látványos összecsapások és bunyók, nem csak a Chitauri ellen, hanem a hősök között is, laza beszólások és poénok, és ami a legjobban tetszett, hogy minden karakter fontos szerepet kapott, és senki nem szorult a háttérbe.
A forgatókönyv egyszerű, de mégis remekül lett megírva. Például a végső harc előtti Tony Stark / Loki párbeszéd valami zseniális. A poénokból is jó néhány van, és mind igazán ütős és szinte a legváratlanabb pillanatban jönnek. A látvány meg egyszerűen elképesztő.
Gondolom a készítők is komolytalannak tartották egy kicsit a Kapitány ruházatát, ezért amikor lehetett maszk nélkül harcolt. Az ilyen és ehhez hasonló apróságok teszik a filmet még tökéletesebbé.
Az előzményekből a színészek szinte mind visszatérnek, egyedül Edward Norton-t cserélték le Mark Ruffalo-ra, ami első látásra furcsa választásnak tűnt, de végül azt kell mondanom, hogy szerintem az eddigi legjobb választás Bruce Banner szerepére.
A legtöbb ilyen látványos film azért nem sikerül jól, mert a látvány kedvéért háttérbe szorul minden más, de ez egy olyan film, ami talán még az akciórészek nélkül (amik persze egyértelműen a film legerőteljesebb részei) se lenne unalmas, és ezért is annyira ütős.
A végefőcím közben egy újabb extra jelenetet kapunk, ami már előrevetíti, hogy miről is fog szólni a folytatás.

Értékelés: 96 %


Rövidfilmek (Marvel One-Shot):
The Consultant (2011)
A Funny Thing Happened on the Way to Thor's Hammer (2011)
Marvel One-Shot: Item 47 (2012)

Eljövendő filmek:
Vasember 3 (2013)
Thor – The Dark World (2013)
S.H.I.E.L.D. (2013 - TV film / sorozat?)
Captain America – Winther Soldier (2014)
Guardians of the Galaxy (2014)
The Incredible Hulk (2014 - TV sorozat)
The Avengers 2 (2015)
Ant-Man (2015)
Nick Fury (????)
Dr Strange (????)
Black Panther (2014)
AKA Jessica Jones (2014 - TV sorozat)
Luke Cage
Iron Fist

Ezek közül még nem lehet tudni, hogy melyiknek lesz köze a Bosszúállók 2-höz, csak azt remélem, hogy a folytatások is annyira jók és igényesek lesznek, mint az első fázis. Sajnos Black Widow és Hawkeye nem kapnak saját (vagy közös) filmet, pedig az ő történetük nagyon érdekelne, de azért remélem, hogy nem fogják kihagyni őket a folytatásokból.

KevinKain


-
Képregények, adaptációik és egyebek - cikksorozat


Dragonball - Evolution (filmkritika - 2009.11.03)
Web of Shadows VS Wolverine VS Arkham Asylum VS Shattered Dimensions (játékösszehasonlítás - 2011.02.12 - TPS / Akció)
Elfen Lied (sorozatkritika - 2011.06.26)
Batman - Arkham City (játékkritika - 2012.01.13)
Scott Pilgrim VS the World (filmritika - 2012.04.24)
The Amazing SpiderMan (játékkritika - 2012.09.06 - TPS / Akció)
Vasember (filmkritika - 2013.01.28)
Hihetetlen Hulk (filmkritika - 2013.01.28)
Vasember 2 (filmkritika - 2013.01.28)
Thor (filmkritika - 2013.01.28)
Amerika Kapitány – Az első bosszúálló (filmkritika - 2013.01.28)
Bosszúállók (filmkritika - 2013.01.28)
Folytatások, előzmények, reboot-ok, remake-k, spin-off-ok és crossoverek (cikk - 2013.04.10)
Magyarul megjelent képregények (cikk - 2013.06.18)
Marvel Comics és az árukapcsolás (cikk - 2013.07.18)
Sword Art Online (sorozatkritika - 2013.08.27)
Elmélkedés a Marvel mozis univerzum jövőjéről (cikk - 2013.09.15)
Batman - Hush 1-2-3 (képregénykritika)
Batman - Préda (képregénykritika)
Batman - Terror (képregénykritika)
Batman - Hush visszatér 1-2 (képregénykritika)
Batman - Hush szíve (képregénykritika)
Miért útálom a reboot-okat? (cikk - 2013.09.29)
Hihetetlen Pókember 1-27 (képregénykritika - 2013.10.05)
Új Marvel Extra (képregénykritika - 2013.10.05)
Pókember – Holtak között / Venom / Végső harc (képregénykritika - 2013.10.05)
Rozsomák – Adósság és Becsület (képregénykritika - 2013.10.05)
Rozsomák – Snikt (képregénykritika - 2013.10.05)
Fabulák 1 – Legendák száműzetésben (képregénykritika)
Hellboy 1-2-3 (képregénykritika)
Új X-men – E, mint eltörölni (képregénykritika)
Zöld Lámpás – A kezdet titka (képregénykritika)
Megtorló – Balfékek szövetsége (képregénykritika)
Gotham City Ragadozók (képregénykritika)
A Bosszú Angyalai – Káosz (képregénykritika)
Az Új Bosszú Angyalai – Új Titkos Háború (képregénykritika)
Superman és Batman – Supergirl – Egy lány a Kripton bolygóról (képregénykritika)
Superman és Batman – Abszolút hatalom (képregénykritika)
Batman - Arkham Origins (játékkritika - 2012.12.18)
Pókember – Jean DeWolff halála (képregénykritika)
Az Új Bosszú Angyalai - Kitörés (képregénykritika)
Rozsomák 1-6 – Az állam ellensége (képregénykritika)
Rozsomák 7-12 – A S.H.I.E.L.D. ügynöke (képregénykritika)
Peter Parker Pókember 7-12 (képregénykritika)
DragonBall filmek időrendje (cikk - 2014.05.23)
Marvel VS DC Comics #1 (cikk - 2014.05.25)
A Fekete Holló #1-4
Busók #1-7
Szekerce és Szemerce hihetetlen kalandjai #1-3
Gor láncai #1-4
Vadregény #1-2
Theo #1-3
DragonBall sorozatok (animekritika - 2014.08.20)
- DragonBall
- DragonBall Z
- DragonBall GT
- DragonBall Kai
- DragonBall Z Abridged
The Amazing SpiderMan 2 (játékkritika - 2014-09-25)
Super (filmkritika - 2015.06.20)
Death Note (2015-09-15)
Elmélkedés a képregényfilmek jövőjéről (cikk - 2016-04-06)


Hozzászólások

Azonosítsd magad a Facebook segítségével és máris hozzászólhatsz!
Az azonosításhoz klikkelj a képre:

Ha nem történik semmi, ellenőrizd, hogy be vagy-e jelentkezve Facebook-ra.