Hírek
Albumok
Könyvek
Videók
Írások
Képek
Zenekarok
Koncertek
Vásárlás
Gitároktatás
Stúdió
Elérhetőségek
Facebook
Linkek2020-02-20
ArtisjusA minap felkerült egy cikkem azzal a címmel, hogy „Artisjus, egy kezdő előadó szemszögéből”. Amit pár nappal később eltávolítottam, mert felhívtak és elbeszélgettünk, hogy is mennek ezek a dolgok. Mielőtt valaki azt hinné, hogy cenzúrázok bármit is, ez nem igaz. A cikket azért távolítottam el, mert elég sok valótlan dolog volt benne, ami bizonyos félreértések folytán alakult ki, és ez tisztázódott. Röviden összefoglalva a cikk arról szólt, hogyha valaki egy kezdő előadó, akkor azt is lehúzzák, de mint kiderült, a szerződéskötéssel meg lehet úszni a dalonkénti befizetést és semmi hátránya nincs (vagyis ugyan annyi jogdíj jár mindkét módszerrel). Ez csak azért jött létre, hogy ne jegyeztesse be, mindenki a még amatőr, összedobott, vagy gyenge dalait. Az 5000 Ft-os befizetés meg egy olyan módja a dalkiadásnak, hogy ne kelljen egy zenésznek vállalkozóvá válnia, anélkül is legálisan kiadhatja a dalait CD-n. Ráadásul kiderült, hogy rádióban való leadáshoz nem is lett volna szükség az Artisjus levédetésre, csak akkor nem tudnak jogdíjat kiutalni.

A hölgy, aki felhívott nagyon rendes volt, normálisan elmagyarázott mindent és válaszolt a kérdésekre. Ebből látszik, hogy az Artisjusnál is dolgoznak normális emberek, viszont azt sosem állítottam, hogy aki náluk dolgozik azzal bármi baj is lenne, így esetleg ha bármelyik alkalmazott magára vette a szitokszavakat, akkor tőlük elnézést kérek. Nekem a vezetőikkel van bajom, és már közel sem csak előadói szemszögből. Azokkal az emberekkel, akik irreális és undorító dolgokat találnak ki, amiket a primitív állam meg sorra engedélyez.

Egy kis összefoglalás, hogy mi is az Artisjus, ha esetleg valaki még nem tudná. Ez a szervezet eredetileg azért jött létre, hogy megvédje a zenészeket attól, hogy mások illegálisan hallgassák, vagy használják fel a dalaikat. Igen ám, de gyakorlatilag nem a zenészhez jut a pénz, hanem a nagy része az Artisjushoz és az államhoz megy, aztán a maradékot meg elosztják a már befutott, TV-kben és rádiókban orrba-szájba nyomatott előadók között, az egyéb zenészeknek meg semmi nem jut ebből, vagy csak valami minimális összeg. Ráadásul, hogy az élősködő hivatalnokoknak és a már amúgy is multi-milliárdos előadóknak még több pénzt adjanak, azért lehúzzák az átlagembereket. Ezekről a dolgokról már született pár remek írás, amikhez linkeket a cikk végén találhattok.

Az olyan dolgokról már nem is beszélek, hogy megnehezítik azon előadók dolgát, akik minden profitszerzési cél nélkül csak terjeszteni szeretnék a saját dalaikat (erről egy bővebb cikk a végén), vagy arról, hogy ha egy előadó saját dalt játszik, saját koncerten még akkor is át kell vándorolnia bizonyos jogdíjnak az Artisjus-on. Inkább arról írnék, hogy mennyit kell fizetnünk a semmiért.
Például ki kell fizetnem egy rohadt 40 Ft-os CD-ért 200 Ft-ot azért mert biztos illegális zenét fogok rátenni az Artisjus szerint, de az nem érdekli őket, hogy esetleg csak a saját zeném eladásához kell. Arról nem is beszélve, hogy ha a tokra ragasztják az Artisjus matricát, az milyen rohadt idegesítő. Ilyen esetekre szerintem elvárható lenne, hogyha CD-t akarok kiadni saját magam, akkor az Artisjus lehetőséget biztosítana matrica nélküli CD-k vásárlására eredeti áron. Arról nem is beszélve, hogy az így külföldön rendelt CD-kkel leginkább a magyar boltosokat károsítják meg, mert nem magyar vállalkozókhoz kerül a pénz, hanem kivándorol külföldre.
Vagy mi van akkor, ha sikerül elérniük, hogy az internet-szolgáltatások, külső merevlemezek, meg a pendriveok árára is plusz ezreket pakoljanak, a kollektív bűnösségre hivatkozva? Vagy már elérték csak nem tudok róla? Akkor havi legalább 3-4.000 Ft-ot pluszba fizetek, mert valószínűleg illegálisan fogok letölteni dalokat. Ha meg épp sok CD-t veszek, meg pendriveokat, akkor meg akár 10.000 fölé is mehet az Artisjusnak kifizetett összeg. Annyiból mennyi eredeti CD-t vehetnék. Ez a legnagyobb gond, hogy kompenzálni viszont nem képesek. Az lenne a reális, ha mondjuk, ilyenkor mindig kapna az ember egy elismervényt (vagy egyszerűen csak számlával lehetne bizonyítani), hogy ennyi összeget fizetett pluszba, ami az Artisjushoz került és ezért cserébe (vagy legalább egy részéért) a weboldalukon megrendelhetnék eredeti CD-ket (vagy letölthetnék őket legálisan), és akkor végre ahhoz az előadóhoz kerülne a pénzem, aki tényleg érdemes rá a saját meglátásom szerint. De sajnos nem ez a cél, mert ehelyett a TV-kből, rádiókból folyamatosan ömlő dalok előadói kapják, meg talán még valami eladási adatok szerint, és így sokkal kevésbé jut el ahhoz, akinek amúgy megvenném a lemezét. Ezért az ember nem is szívesen vesz lemezt, mert úgy gondolja, hogy már amúgy is sokat költött zenére ebben a hónapban, így nem azokhoz kerül a pénz, akik valóban megérdemelnék. Ráadásul, ha ezek után úgy döntesz, hogy letöltesz egy lemezt, ugyanúgy egy mocskos bűnöző vagy az állam szemében, hiába fizetted már ki a lemez árának a többszörösét. Ez már senkit sem érdekel.

A legundorítóbb dolog az Artisjusszal kapcsolatban, hogy valahogy kilobbizták maguknak az egyeduralmat. Kötelezővé tették saját magukat, hogy minden jogdíj rajtuk keresztül fusson át és ne lehessen őket kikerülni, mert akkor nem tudnának folyamatosan lecsippenteni a pénzből, hogy a saját tárcájukat gazdagítsák. Erre kaptam egy olyan választ, hogy ők nem egyeduralkodók, csak Magyarországon. Ezért van lehetőségem levédetni a dalaimat külföldi jogvédő szervezetekkel. Ám ezzel a lehetőséggel nem élek, mert mint a cikk elején is mondtam, mégsem húzzák le a kezdő előadókat. Meg nem is tudok németül és messze is van, ha mondjuk ki kéne mennem valami ügyet intézni. Ráadásul magyarul írom a dalokat, így az csak bonyolítaná a dolgokat.

Megemlítenék még egy másik nagyon igazságtalan szervezetet, ami a DJ szövetség, amiről nem szeretnék külön cikket írni így itt fikázom le az egészet pár mondatban :). Ennek a szervezetnek a célja hasonló, mint az Artisjusé, ám mégis más eszközökkel. A lényege, hogy ha valaki DJ-skedni akar egy szórakozóhelyen, akkor, ha befizet évi 90.000 Ft-ot (bár ez már lehet több, nem tudom jelenleg, hogy van) játszhat akármit a bulikon, és állítólag hozzáférhet rengeteg dal hangsávjaihoz (csak ének, csak zene...). Ez alapvetően nem tűnik rossz ötletnek, ám gondoljunk bele, ha valaki nem csinál heti 2-3 bulit legalább, akkor nem igazán jön vissza az a pénz, amit befektetett. Így a kezdő DJ-k nagyon rosszul járnak és jó ideig ők fizetnek azért, hogy dolgozhassanak. Sokkal reálisabb és jogosabb lenne, ha mondjuk a szórakozóhelynek kellene kifizetnie ezt a pénzt, és szerintem nem is kapnának akkor kevesebbet. De a legjobb az lenne, ha az egész szövetség megszűnne és mindenki csak olyan zenét játszhat, ami meg van neki eredeti CD-n, a hangsávokat meg közvetlenül az előadóktól lehetne beszerezni, ami egyáltalán nem lenne bonyolult. Persze lehetne mondani, hogy ha valaki pénzt keres vele, akkor fizessen többet, de ezt is könnyedén megvalósíthatnák. Ráadásul, ha valami szórakozóhelyen van játszva akkor az egy remek reklám, így én ezt sem erőltetném. Végül így egyértelműen az előadókhoz és a kiadókhoz kerülne a pénz, vagyis azokhoz, akik készítik a zenét vagy előállítják a CD-ket és terjesztik. Ezek után egyértelműen nem az a célja a szervezetnek, hogy az előadók megkapják a jól megérdemelt jussukat, hanem hogy előtte még az ő kezük között is átfolyjon és így le tudjanak belőle szedni jó pár nagy marékkal maguknak.

Van egy másik zavaró dolog, hogy általános jogdíj van egy leadásra vagy hasonlókra. Ebből mi következik? Ha egy rádió leadja egy amatőr előadó dalát (ami neki egy oltári nagy reklám lenne), akkor ugyanúgy kell fizetnie jogdíjat, mintha valami világsztár dalát adná le. Ebből következően inkább az utóbbit adják le a rádiók és TV-k, amivel nagyon megnehezítik a kezdő előadók dolgát.
Arról már nem is beszéltek, hogy a filmek, játékok, programok... is ugyanúgy le vannak töltve, akkor meg miért csak a zenészek és kiadók kapnak belőle? De inkább nem adok nekik ötleteket, mert a végén még bevezetik, csak ahelyett, hogy nekik is adnának, inkább még több összeget raknak rá mindenre, és azt osztják el.

A lényeg, hogy az Artisjusnak csak a TV-s, rádiós leadásoknál kellene segíteni, beszedni a jogdíjat, és csak olyan előadóknál, akik igényt tartanak rá, és ebből persze kapnának részesedést, amit meg is érdemelnek, mert dolgoznak érte, és érdekeket védenek. Viszont ez, hogy mindenből már pénzt akarnak csinálni egyszerűen túlzás és igazságtalan. Teljesen értelmetlen dolog, amivel nemhogy segítik a legtöbb zenészt, de inkább kárt csinálnak, mert ezek után még ennyien se fognak eredeti CD-ket vásárolni. És még egyszer mondom, itt nem az Artisjus alkalmazottakkal van gond, mert ők csak a munkájukat végzik, hanem azokkal, akik ilyen irreális dolgokat kitalálnak, és azokkal, akik ezeket jóvá hagyják.

Végezetül, ahogy ígértem álljon itt pár remek cikk a témáról:


KevinKain
Politika és a társadalmunk - cikksorozat


Mi köze van az államnak ahhoz, hogyan éljük az életünket? (cikk - 2011.06.07)
Az új közlekedési szabályokról (cikk - 2011.07.29)
Oktatási reformok - ahogy szerintem kellene (cikk - 2011.11.11)
Az újabb közlekedési szabályokról (cikk - 2012.01.17)
Artisjus (cikk - 2012.02.15)

A legújabb élősködők: Magyar Családtudományi Társaság (cikk - 2012.02.25)
Még több bőrt akarnak lehúzni rólunk, pedig már a csontjainkat kaparják (cikk - 2012.03.09-2012.04.10)
Miért kell visszamenőleg is befizetni a társadalombiztosítást? (cikk - 2012.04.18)
Játékgépek betiltása (cikk - 2012.10.10)
Hólapátolás elmulasztásáért 50.000 Ft bírság (cikk - 2013.01.17)

35%-os adó a külföldön tárolt pénzekre (cikk - 2013.01.17)
Városok neve nem szerepelhet domain címekben (cikk - 2013.01.17)
Rezsicsökkentés, avagy jönnek a választások (cikk - 2013.02.06)
Hazugságvizsgálót a politikusokra! (cikk - 2013.02.23)
A kormány megoldja a csajozást? (cikk - 2013.04.10)

Mindenkinek újra kell vizsgázni KRESZ-ből? (cikk - 2013.05.15)
Telefonos ajánlatok (cikk - 2013.06.18)
Egykulcsos vagy többkulcsos adórendszer? (cikk - 2013.06.18)
Trafikok, avagy a korrupció diadala (cikk - 2013.07.18)
A jó fej politikus (cikk - 2013.08.27)

Milyennek kellene lennie a börtönöknek? (cikk - 2013.09.15)
Ők tették tönkre az országot? avagy Próbáljunk meg emberként gondolkodni (cikk - 2013.09.15)
Praxisjog Magyarországon (cikk - 2013.11.11)
Műszaki vizsga szigorításokról (cikk - 2013.11.05)
Fantasztikus rendőrségi oktatóvideók (cikk - 2013.11.05)

Magyar foci (cikk - 2013.11.08)
Börtön egy kamu-videó miatt? (cikk - 2013.11.08)
Közlekedés Sopronban (cikk - 2013.11.11)
Ne kapjon támogatást egyik párt se kampányra (cikk - 2013.11.09)
Informatikai rendszert a polgármesteri hivatalok és politikusok nagy része helyett (cikk - 2013.11.11)

Mi az egyik legnagyobb gond a mai társadalmunkkal? (cikk - 2013.11.11)
Soproni vároháza VS zenei élet (cikk - 2013.12.30)
Ebben az országban már fotózni sem szabad (cikk - 2014.03.16)
Kell nekünk atomerőmű? (cikk - 2014.04.01)
Választási rendszer 2014-ben (cikk - 2014.04.04)

Extra szabadnap a tisztségviselőknek, de mégis milyen jogon? (cikk - 2014.06.27)
Mi a műszaki vizsga valódi célja? (cikk - 2014.07.10)
A reklámadó története (cikk - 2014.07.12)
Minek az egyetemekre kancellár? (cikk - 2014.07.19)
Google-el elfelejtetheted a személyes adataidat tartalmazó weblapokat (cikk - 2014.07.19)

Eladói végzettség és egyéb baromságok (cikk - 2014-08-23)
Megbüntetik a külföldön élő magyarokat (cikk - 2014.08-28)
Letiltott szerencsejátékos weblapok (cikk - 2014.08-28)
Nem egyszerű a munkakeresés (cikk - 2014-08-30) Az új tízezres (2014) (cikk - 2014.09.12)

Polgármesteri választások (cikk - 2014.10.04)
Kik a Warez valódi vesztesei? (cikk - 2014.10.13)
Miért ne kereshetnének ők többet? (cikk - 2014-10-25)
Mennyi is az adó? (cikk - 2014-10-25)
INTERNETADÓÓÓ???????? (cikk - 2014-10-25)

Vasárnap ne legyenek nyitva a boltok? (cikk - 2014-11-01)
Legalizáld! (cikk - 2014-11-09)
Lehet sok helyen nem lesz víz, gáz és áram 2015-ben a Fidesz miatt (cikk - 2014-11-11)
Fidesz-KDNP a kommunista diktatúra (cikk - 2014-11-11)
Túl sok az ember (cikk - 2014-11-14)

Miért kell ennyire támogatni a nagycsaládosokat? (cikk - 2014-11-14)
Segély helyett közmunka (cikk - 2014-11-20)
Szüntessük meg a gimnáziumokat (cikk - 2014-11-20)
Szólásszabadság (cikk - 2015-01-12)
Miért nem tudnak az emberek összefogni? (cikk - 2015-01-14)

Bevándorlóellenes hadjárat (cikk - 2015-06-07)
E-kártya: az összevont okirat (cikk - 2015-06-10)
A kormány a terrorizmust is a saját hasznára fordítja (cikk - 2015-06-21)
Nemzeti konzultáció (cikk - 2015-06-21)
Miért jogos ateistaként a vallások ellen szólni? (cikk - 2015-08-07)

Politika, oktatás és vallás (cikk - 2015-08-07)
Már a tanároknak is meg akarják mondani mit vehetnek fel (cikk - 2015-08-09)
Ki dönti el, hogy egy változás jó dolog-e? (cikk - 2015-08-11)
A lopás szintjei (cikk - 2015-09-08)
Jövedelemarányos büntetési tételek (cikk - 2015-09-10)

Ehetetlen ételek az óvodákban (cikk - 2015-10-16)
A probléma forrását kell megtalálni, mert csak úgy megoldható (cikk - 2015-10-17)
Bármikor érkezhet a behívó? (cikk - 2015-11-06)
Minimális intelligenciaszükséglet bevezetése (cikk - 2015-11-20)
A T-Mobile és a túl gyakori ÁSzF módosítás (cikk - 2015-11-25)

Vallásos ünnepek és az ateizmus (cikk - 2015-11-28)
Erkölcstan, avagy a vallásosak újabb önkényes agymosása (cikk - 2015-11-29)
E-cigarettát is csak trafikokban lehet kapni (cikk - 2015-12-18)
Illegális termékek megsemmisítése (cikk - 2015-12-19)
Milliók a gyerekcsinálásért (cikk - 2015-12-20)

A gyerekcsinálás felelősséggel járjon (cikk - 2015-12-20)
A vissza nem térítendő állami támogatások igazságtalansága (cikk - 2015-12-20)
Segélyek helyett (cikk - 2015-12-20)
Az országok vezetőinek legnagyobb átverése (cikk - 2015-12-20)
Jövőre azt építhetsz, amit csak akarsz (cikk - 2015-12-21)

Ákos VS Telekom VS Kormány (cikk - 2015-12-21)
Elmélkedés a feminizmusról (cikk - 2015-12-21)
Szingliadó és egyéb őrültségek (cikk - 2016-01-09)
Ennyit a magántulajdonról (cikk - 2016-01-10)
Fegyvertartás (cikk - 2016-01-10)

Újabb fantasztikus állami oktatóvideók (cikk - 2016-01-10)
Nemzeti Idegenforgalmi Ügynökség (cikk - 2016-02-10)
Klik, avagy a magyar oktatási rendszer halálos ítélete (cikk - 2016-02-10)
Uber VS Taxisok (cikk - 2016-02-15)
SZJA Csökkenés (cikk - 2016-02-27)

Többé nem lehet utólag bemutatni a parkolójegyet (cikk - 2016-03-01)
Mi számít fajgyűlöletnek? (cikk - 2016-03-20)
Elmélkedés a migránsáradatról (cikk - 2016-03-20)
Facebook cenzúra a migránsok védelmében (cikk - 2016-03-20)
Elmebeteg nyugdíjreformok (cikk - 2016-06-08)

Hogy lehetne megmenteni az egészségügyet? (cikk - 2016-06-10)
Szóval nincsenek túlterhelve a diákok? (cikk - 2018-06-30)
Milyen jogon törlik el a 22 € alatti vámmentességet? (cikk - 2019-01-31)

Hozzászólások

Azonosítsd magad a Facebook segítségével és máris hozzászólhatsz!
Az azonosításhoz klikkelj a képre:

Ha nem történik semmi, ellenőrizd, hogy be vagy-e jelentkezve Facebook-ra.© KevinKain 2005-...
Ajánlott böngészők: Google Chrome 9+, Firefox 3+