Hírek
Albumok
Könyvek
Videók
Írások
Képek
Zenekarok
Koncertek
Vásárlás
Gitároktatás
Stúdió
Elérhetőségek
Facebook
Linkek2020-02-25
Arcmás / Faces in the Crowd

A Könnyfakasztó néven elhíresült sorozatgyilkos tartja rettegésben a várost, aki megöli és megerőszakolja a nőket, majd sírni kezd.
Egy Anna Marchant nevű nő buliból hazafelé egy szeretkező párt lát. Próbál gyorsan továbbhaladni, de aztán furcsa zajokra lesz figyelmes. Visszafordul és meglátja, hogy a lánynak el van vágva a torka, a férfi pedig fölötte zokog. Menekülni kezd, de közben leesik a hídról és beveri a fejét. Ám amikor magához tér, akkor kezdődik a valódi rémálom: az ütéstől megsérült az agya és egy arcvakság nevű ritka betegsége lesz, amitől nem képes többé felismerni az arcokat. Miközben próbálja folytatni az addig életét, a gyilkostól is rettegnie kell...


A film egy igen érdekes és egyedi ötleten alapszik, amiből akár egy igazi mestermű is kisülhetett volna, de sajnos, ha kicsit is kritikusabb szemmel nézzük, akkor láthatjuk, hogy ez bizony egy hatalmas kliséhalmaz. Szerintem volt egy csapat középszintű filmes szakember, akik ötleteltek:
- Milyen filmet csináljunk?
- Mondjuk egy thrillert, amiben amnéziát kap az egyetlen ember, aki látta a gyilkost.
- Az amnézia remek sztori elem, de sajnos már lerágott csont. Millió ilyen film létezik. Erre nem sokan ülnének be a moziba.
- Akkor csapjuk fel az orvosi lexikont és keressünk valami hasonlót, ami talán jobban fog hangzani... Lássuk csak... Meg is van. Arcvakság.
- Ez remek lesz. Akkor kicseréljük az arc-vakságra az amnéziát és néhány apróságot átalakítunk, aztán jó lesz.


Ennyi, és semmi több. A drámai elemek, amik ezzel a betegséggel jártak igen jól sikerültek és a színészek is mind remek munkát végeztek, de ez nem menti meg a filmet a középszerűségtől. Mert kb. minden jó ötletre jutott egy ostobaság. Vegyük például azt a részt, amikor a faszi gondol egyet és levágja a körszakállát, ami után a csaj nem ismerte fel, pedig addig ő volt az egyetlen karakter, akinek mindig ugyan olyannak látta az arcát. Hogy juthat ilyen őrültség az eszébe egy olyan embernek, aki tudja jól, hogy a csajnak problémái vannak az arcok azonosításával? Ez az elem remek ötlet lett volna egy drámában, ahol már évek óta együtt él a csajjal és egyszer csak úgy dönt, hogy a változatosság kedvéért megborotválkozik, de így csak egy levegőben lógó belehajított ötlet lett.
A végső összecsapásról nem is beszélve, ami annyira elcseszett volt, hogyha kiengednénk egy csapat fogyatékost egy otthonból, még azok is értelmesebben és logikusabban cselekednének.
Sajnos a betegséget leszámítva, szó szerint minden eleme a filmnek közhely, de azok közül is a legelcsépeltebb és legbénább fajtából. Szinte minden történés előre kiszámítható. Már kb. az első fél óra után biztos voltam benne ki a gyilkos, és minden elem annyira közhelyesen volt felvezetve, hogy szinte mindent előre lehet tudni.
Ám a legostobább momentum az volt, hogy az arcok megváltozásával az emberek hangja is megváltozott. Lehet ez csak a magyar szinkronizáló banda bénázása volt, de ha nem, akkor szégyelljék magukat a készítők, hogy még erre az apróságra se voltak képesek odafigyelni, mert nem az emberek alakultak át, csak az arcok voltak idegenek.

Effektek szinte egyáltalán nincsenek, de amik vannak azok is valami szánalmasan szarul sikerültek. Pedig csak néhány arctorzulást meg víz alatti momentumot kellett megoldaniuk, de nekik még az se sikerült. A víz alatti jelenetekbe annyira látszott, hogy az bizony nem egy nagy folyó, hanem egy kis üvegakvárium. Amikor meg nem más színésszel illusztrálták, hogy más arcot lát, akkor meg olyan szánalmas torzítást alkalmaztak, hogy a legamatőrebb YouTube-os filmesek is elszégyellhetnék magukat miatta.

Egyetlen igazi pozitívumot tudnék mondani, az pedig az arcok váltogatása volt. Igen jól érzékeltették, hogy a főszereplő mindig más arcot lát, így a néző is belekóstolhatott abba, hogy mennyire zavaró lehet az ilyesmi.

Összességében ez egy hatalmas kihagyott lehetőség volt. Végül is egyszer talán nézhető, ha tényleg nincs semmi más.

Értékelés: 52 %
KevinKain

Hozzászólások

Azonosítsd magad a Facebook segítségével és máris hozzászólhatsz!
Az azonosításhoz klikkelj a képre:

Ha nem történik semmi, ellenőrizd, hogy be vagy-e jelentkezve Facebook-ra.
© KevinKain 2005-...
Ajánlott böngészők: Google Chrome 9+, Firefox 3+