Hírek
Albumok
Könyvek
Videók
Írások
Képek
Zenekarok
Koncertek
Vásárlás
Gitároktatás
Stúdió
Elérhetőségek
Facebook
Linkek2020-07-09
Alice - Madness Returns

Fejlesztő: Spicy Horse
Kiadó: Electronic Arts
Dátum: 2011 június 14.
Kategória: TPS / akció / horror


- [Bevezető] -
Majd 11 évvel az American McGee's Alice megjelenése után eljött az idő a folytatásra. Anno nagy hatással volt rám az első rész. Egy meséhez ilyen szürreális, elvont és beteg folytatást alkotni igazán beteg elmére vall (és ezt a lehető legjobb értelemben mondom :) ). Így amikor hallottam, hogy a történet tovább folytatódik, nem volt kérdéses, hogy végig fogom játszani és az előzetesek alapján egy zseniális játékra számítottam. Lássuk, hogy beigazolódtak-e a várakozások.

- [Történet] -
Miután helyreállította a rendet a családja halála után elszabadult Csodaországban, Alicet kiengedték a Rutledge elmegyógyintézetből és egy árvaházban talált otthont. Ám az emlékei homályosak arról az éjszakáról, amikor tűz ütött ki a házukban és úgy érzi valami nincs rendben. A pszichológusa tanácsára úgy dönt, hogy visszatér Csodaországba, hogy előhívja az emlékeit, ám amint újra belép látja, hogy minden romokban hever. Egy új sötét erő irányítja az eseményeket és egy vonat száguld keresztül a Csodaországon ami mindent elpusztít és egyenesen az emlékei felé robog. Így Alice kénytelen felkeresni régi ismerőseit és ellenségeit, hogy megállítsa a féktelenül száguldó vonatot…

- [Gondolatok] -
Épp most fejeztem be a játékot és egyszerűen nem találok szavakat, annyira a hatása alá kerültem. A világ, amit alkottak olyan elvont, hogy teljesen magával ragadja az embert. A sztori pedig meglepően jól sikerült. Először azt hittem, hogy itt is elszabadul a lány képzelete és azt kell újra lenyugtatni, mint az első részben, erre kapunk egy remek, már-már krimibe illő történetet. Az első résszel ellentétben itt a fejezetek között 1-1 rövid pálya erejéig visszakerülünk a valóságba, amiben az a legdurvább, hogy ha lehet még ocsmányabb, mint az a pokol, amivé a Csodaország vált Alice családjának a halála óta. Ám ahogy halad a történet úgy folyik össze egyre jobban a valóság az álommal, így elég sokat lehet a végigjátszás után filózni azon, hogy vajon valóban így történtek a dolgok a valóságban, vagy megtörténtek-e egyáltalán? Esetleg igaz-e amiket a múltjáról megtudott, vagy minden csak illúzió? Annyira elvont a játék és a világ amiben játszódik, és annyi kérdés merült fel bennem, hogy semmin nem lennék meglepve és pont emiatt fog még utána sokáig járni a játékos agya a látottakon.
A játékmenet meglepően jól sikerült. Azt vártam, hogy valami sima TPS-t kapunk, mint az első rész, erre az akciórészek, már szinte valódi akciójátékok szintjét is elérik. Persze senki se várjon egy Devil May Cry szintű játékmenetet, de ha néhány apróságot még beletesznek, pl, hogy ugrás közben is lehetne támadni, meg 1-2 kombót és néhány extra fegyvert, akkor akár még fel is vehetné a versenyt egy DMC-vel. Ám a meglévő 4 fegyverre szerintem nem lehet panasz. Mind remekül használható és kombinálható, sőt kötelező is őket váltogatni, mert a leggyengébb ellenségeket leszámítva, mindnek van valami erőssége, ami miatt nem lehet akármilyen fegyverrel legyőzni. Továbbá érdemes még megemlíteni a minijátékokat, amik elég ötletesek és változatosak, és a végigjátszásban pont optimális mennyiségben használják ki őket, viszont még lett volna bennük potenciál, vagyis tehettek volna bele végigjátszás után jutalomként egy extra játékmódot, ahol ezeket újrajátszhatjuk, sőt több és nehezebb feladvánnyal, de sajnos ez nem valósult meg, mivel itt is csak a manapság oly divatos "achievement"-eket gyűjthetjük, így a játékok nem adnak jutalmat, csak egy statisztikát, amivel büszkélkedhetünk a neten :(.
Amit a legnagyobb hiányosságnak tartottam az, hogy a legvégső főellenségen kívül, a játékban, nincs több igazi főellenség, még a fejezetek végén se. Bár ez a történet miatt volt így, de akkor is lehettek volna. A másik gondom pedig, hogy bizonyos részek kicsit ismétlődőek lettek. Ez főleg a 3. fejezetben volt zavaró. Az a világ, annyira nem jött be, de a másik négy fejezet, mind zseniális volt. Főleg az utolsó volt rám nagy hatással, amiben Alice agyának legmélyében próbáltuk előkeresni az elnyomott emlékeket. Itt jött elő leginkább az, hogy a megszerzett emlékekből megtudott információmorzsák, arra utalnak, hogy a Csodaországbeli eseményeknek, karaktereknek, helyszíneknek, mind van valami alapja a valóságban. Persze van, hogy csak annyi, hogy valaki a kislány közelében Japánról beszélt és valószínüleg emiatt jött létre az elméjében a 3. fejezet távol keleties világa, de az utolsó fejezetben kifejezetten, morbid és perverz utalások voltak arra, már a pálya felépítésében is, hogy mi is történt valójában azon az estén, és miért történt mindaz.
Ami még nagyon tetszett, az Alice karaktere. A lány kinézetét valami tökéletesen eltalálták. Egyszerre aranyos, félelmetes és szexi. A grafikára szerintem nem lehet panasz, bár az is igaz, hogy nincs lehetőségem olyan gépen játszani, amin maximális grafikai beállításokkal mehetnek a játékok, de ettől még nagyon tetszett. Főleg ahogy Alice haját megvalósították.
A pályák remekül felépítettek, bár vannak ismétlődő részek. Az ugrálós részek is jól lettek megcsinálva, bár időnként elég idegesítőek. Főleg, amikor azért estem le, mert beszaggatott a gép, utána meg idegességemben a legkönnyebb ugrást is elrontottam. Ám mivel ez az én és a gépem hibája, ezt nem is hozom fel a játék ellen, így az értékeléskor ezt nem vettem figyelembe :).
Szívesen végignyomnék még 1-2 folytatást, de a sztori annyira jól ki lett dolgozva és le lett zárva, hogy szerintem nem kéne bolygatni. Viszont talán ennek a sikerén felbuzdulva mégiscsak elkészülhet az American McGee's Oz, vagy esetleg animációs filmek formájában feldolgozhatják a két Alice történetet. Ráadásul évekig be volt tervezve egy filmváltozat, ami először úgy volt, hogy Wes Craven rendezi, de sajnos végül sosem készült el. Ezért is örültem, amikor megtudtam, hogy Tim Burton rendezi az új Alice filmet, amit állítólag az eredeti Alice játék ihletett, de végül sajnos közel sem lett olyan, mint a játékok. Kicsit csalódtam is Tim Butronben, mert szerintem ő az egyetlen rendező, aki felvihette volna a mozivászonra ezt a szürreális víziót, de sajnos behódolt Hollywoodnak és inkább csak egy csillogó hagyományos Alice filmet készített. Kár érte.
Összefoglalva, mindenkinek ajánlom, aki szereti az elvont szürreális dolgokat, a jó brutális horror játékokat, és azoknak akinek tetszett az első rész, mert az hiába volt zseniális klasszikus, a Madness Returns minden szempontból kenterbe veri.

Értékelés: 88 %

KevinKain
Hozzászólások

Azonosítsd magad a Facebook segítségével és máris hozzászólhatsz!
Az azonosításhoz klikkelj a képre:

Ha nem történik semmi, ellenőrizd, hogy be vagy-e jelentkezve Facebook-ra.