Hírek
Albumok
Könyvek
Videók
Írások
Képek
Zenekarok
Koncertek
Vásárlás
Gitároktatás
Stúdió
Elérhetőségek
Facebook
Linkek2020-07-09
Assassin's Creed 2, Brotherhood, Revelations

Fejlesztő: Ubisoft Montreal
Kiadó: Ubisoft
Dátum: 2010 március 4. / 2011 március 17. / 2011 december 2.
Kategória: TPS / akció / Sci-Fi


- [Bevezető] -
Úgy másfél éve lehetett, amikor felfigyeltem az Assassin’s Creed címre. Először a nagyon érdekes és eredeti alap sztori fogott meg, majd a játékmenet volt az, ami meg egyszerűen magával ragadott. Nem volt kérdés, hogy a folytatásokat is végig kell játszanom.

- [Történet] -
Egy Abstergo nevű vállalat a templomosok vezetésével létrehozott egy Animus nevű gépet, amivel beletekinthetnek az ember őseinek emlékeibe. Ezért elraboltak egy Desmond nevű csapost, akinek legendás orvgyilkosok vére folyik az ereiben, akiknek az emlékeiben rátalálhatnak bizonyos természetfeletti erővel rendelkező, rég elveszettnek hitt ereklyékre. Így bújhatunk először Altaïr ibn-La'Ahad, majd Ezio Auditore de Firenze bőrébe.
(Ez a sztori a legelső rész története. Azért nem írtam külön a többihez, mert annyira összekapcsolódnak, hogy minden történet egy nagyobb fordulattal ér véget és a következő pont onnan folytatódik.)

- [Gondolatok] -
Amikor elkezdtem játszani a játékkal az volt az első gondolatom, hogy ez meg mégis milyen irányítás. Nincsenek ugrás, kapaszkodás, támadás... gombok, helyettük láb, kéz, fej... gombok kaptak helyet a játékban, ám ami a furcsa, hogy amint használni kellett őket már egyáltalán nem zavart ez a módszer, sőt az irányítás egyszerűen tökéletes. Bár kicsit egyszerűvé válik így a játék, mert pl. mivel ugrani nem kell, csak nyomva tartani a „láb” gombot és amint elér, a karakter a tető szélére elugrik magától. A harcokban is csak védekezni kell és megfelelő pillanatban ellen támadni és kész is a kivégzés. Ám ezt a könnyűséget összetett pályákkal és keményebb ellenségekkel ellensúlyozzák, ami nagyjából sikerül is nekik.
A sztori zseniális. Remekül kidolgozottak a múltbéli történetek, a jelenben pedig minden résszel egy kicsit közelebb kerülünk a végkifejlethez és közben egyre több mindent tudunk meg az ősi emberekről, akik a természetfeletti erővel rendelkező tárgyakat készítették. Sajnos a jelenben (2012) játszódó történet elég lassan folyik, de így legalább képesek a feszültséget évekig fenntartani. Bár azt mondják, hogy a jövőre érkező 3. rész nagyjából lezárja Desmond sztoriját, de ez közel sem jelenti a sorozat végét.
Elemezzük kicsit külön az epizódokat. A 2. rész egyszerűen zseniális. Bemutatja a fiatal Ezio-t, és hogyan vált orvgyilkossá. Hosszú történet és egészen a végéig izgalmas játékmenet jellemzi az egészet.
A Brotherhood-ban egy már idősebb Ezio-val találkozhatunk, aki komoly elismerést szerzett magának és létrehozta az Orvgyilkosok tesvégiségét. Ez az epizód inkább folytatás, mint kiegészítő, mivel a 2-höz hasonló hosszúságú történetével, a rengeteg újításával (orvgyilkos csapatokat küldhetünk a világ különféle pontjaira, vagy segítségül hívhatjuk őket a harcokban), és a többjátékos módjaival. Ráadásul Desmond sztorija is komolyabban haladt előre, ami egy nagyon brutális fordulatot eredményezett a játék végén.
Ezek után nehéz dolga volt a Revelation-nek, hogy felvegye a versenyt ilyen elődökkel, és azt kell mondanom, hogy sajnos elbukott. Persze remekül lezárta, mind Altaïr, mind Ezio történetét, de mégis rövid lett a játék (nagyjából az előző részek fele). Desmond sztorija sem haladt semmit, csak egy helyben toporgott. És még újdonságokat se nagyon hozott a játékmenet, néhány apróságot leszámítva, mint például a kampós penge. Ráadásul sokkal könnyebb lett a korábbi epizódoknál, mivel még az opcionálisan megkeresendő fragment-ek és egyebeket is rárakták a térképre. Nem tudom, hogy van pofájuk egy ilyen összecsapott izéért ennyi pénzt kérni, mint egy teljesen új játékért (bár ez közel sem olyan durva lehúzás, mint pl a Dead Rising 2 – Off the Record).
Összességében zseniális játékok, mérsékelt kihívással, amik csak együtt adnak kerek egészet (bár ha valaki kihagyja az ACR-t, az sem marad le semmiről :) ). Mindenkinek ajánlott, aki szereti a jó sztorikat, TPS-eket. Utólag csak azt bánom, hogy a történetből kihagytam az első részt :(.

Assassin’s Creed II értékelése: 88 %
Brotherhood értékelése: 91 %
Revelations értékelése: 78 %


KevinKain


Hozzászólások

Azonosítsd magad a Facebook segítségével és máris hozzászólhatsz!
Az azonosításhoz klikkelj a képre:

Ha nem történik semmi, ellenőrizd, hogy be vagy-e jelentkezve Facebook-ra.